2016-10-28

Astaksantyna skuteczna w walce z wolnymi rodnikami


Astaksantyna (astaxanthin)

 

to całkowicie naturalna substancja występującą w przyrodzie. Na skalę przemysłową  pozyskuje się ją z alg ?Hameatocooccus pluvialis?. Duża ilość tego barwnika zawarta jest również w krewetkach, krylu i mięsie łososia, nadając im charakterystyczne różowe zabarwienie. Obserwacje wykazują, że to dzięki niej te organizmy mogą przeżyć w niesprzyjających warunkach środowiska. Astaksantyna wywiera na nasz organizm bardzo korzystne- wielopłaszczyznowe działanie.

 

Astaksantyna jako antyoksydant

 

Wydaje się być najsilniejszym spośród poznanych dotąd naturalnych antyoksydantów. Astaksantyna jako broń przeciwko wolnym rodnikom jest 800 razy silniejsza od Q10 oraz ponad 500 razy silniejsza od witaminy E. Rozprzestrzenianie się wolnych rodników w komórkach ciała stopniowo wyniszcza nasz organizm, uszkadza między innymi błony komórkowe i DNA. Wolne rodniki zmieniają strukturę naszego kodu genetycznego, a to z kolei powoduje mutacje DNA. Nie jest jeszcze wiadomo jaka ilość wolnych rodników jest dla nas bezpieczna, jednakżew dzisiejszych czasach gdy tryb życia większości z nas daleki jest od ideału, jesteśmy szczególnie narażeni na ich działanie. Niedostarczanie wraz z dietą antyoksydantów, czyli substancji, które unieszkodliwiają wolne rodniki spowoduje, że wolne rodniki będą wywierać na nasz organizm wyjątkowo niekorzystne działanie. Naukowcy są w stanie wymienić wiele chorób wywoływanych przez wolne rodniki:    

 

 

- choroby serca,
- nowotwory,
- Alzheimer,
- Parkinson,
- miażdżyca.

 

Astaksantyna - działanie

 

Wykazano, że ma również leczniczy wpływ na układ krążenia. Dzieje się to dlatego, że astaksantyna podwyższa poziom ?dobrego? cholesterolu, obniża poziom trójglicerydów we krwi oraz wywiera korzystny wpływ na ciśnienie. Astaksantyna ma też dobroczynny wpływ na wzrok oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę,

 

Antaksantyna w sportach sylwetkowych

 

Według najnowszych badań astaksantyna hamuje rozwój tkanki tłuszczowej. Co więcej stymuluję lipozę a co za tym idzie zwiększa wykorzystywanie tłuszczu zapasowego jako źródła energii. Te właściwości astaksantyny są szczególnie korzystne dla przedstawicieli dyscyplin sylwetkowych. Stała suplementacja może zapobiec więc nadmiernemu zalewaniu się podczas okresu budowania masy mięśniowej, lub ułatwić spalanie tłuszczu podczas okresów redukcji. Istnieją opinie, że astaksantyna prawdopodobnie też podwyższa poziom testosteronu przy jednoczesnym obniżeniu estrogenów, obniża hormon stresu- kortyzol a także zwiększa siłę i wytrzymałość mięśniową.

 

Astaksantynę możemy także stosować w walce o naszą skórę, gdyż:

 

spowalnia procesy starzenia się skóry

poprawia jej nawilżenie

zapobiega powstawaniuozmarszczek

nadaje skórze zdrowy wygląd

pomaga zapobiegać: oparzeniom słonecznym, chroniąc przed szkodliwym wpływem promieniowania

 

 

 

Polecamy:


 

Produkty złożone:

 

 

 

Dane opracował:

 

Przemysław Kowalewski

Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij