Bitter Melon - natural killer zalecany przy cukrzycy i sporcie wyczynowym
Momordica charantia Linne zwana jest także:
-przepęklą,
-balsamką ogórkowatą,
-gorzkim melonem (Bitter Melon),
-amerykańskim gorzkim ogórkien ? (Amerikanische Bittergurke),
-karelą.
Surowiec ? owoc gorzkiego melona ? fructus momordicae (Momordica charantia Linne, z rodziny dyniowatych ? Cucurbitaceae) pochodzi z części tropikalnej Azji i Afryki. Jest rośliną płożącą, jednoroczną, jednopienną. Kwiaty są lejkowate, żółte. Owocem jest wydłużona jagoda, długości do 20 cm., kolczasta, brodawkowata, pomarańczowa, pękająca (w handlu są zielone lub żółte, zbierane przed dojrzeniem). Charakterystyczny jest dla niej także zapach, określany przez stosujących ją jako przyjemny.
Momordica charantia Linne (Bitter Melon) posiada właściwości hipoglikemiczne - obniża poziom cukru we krwi. Dlatego jest stosowana jako antidiabeticum w początkowym okresie cukrzycy. Charantyna, alkaloidy i proteiny Momordica regulują poziom cukru w ustroju, zwiększają też tolerancję na hiperglikemię. Przyśpieszają eliminację glukozy do wnętrza komórek, działając podobnie jak insulina. Zwiększają przy tym uwalnianie i aktywność insuliny. Ułatwia utlenianie cukrów, ale równocześnie wpływa na nasilająco na odkładanie zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach (co powoduje istotny i udokumentowany w badaniach wzrost masy komórek mięśniowych). Gorzki Melon aktywuje różnicowanie komórek mięśniowych i tkanki łącznej, przez to korzystnie wpływa na organizm ludzi aktywnych ruchowo, ponieważ zwiększa wydolność i wytrzymałość fizyczną. Warto wspomnieć, że dr Henryk Rózański testował owoc gorzkiego melona ? Fructus Momordicae (Momordica charantia Linne, z rodziny dyniowatych ? Cucurbitaceae) na kilkudziesięciu pacjentach w ciągu 3 lat. W badaniach udowodnił i potwierdził właściwości hipoglikemiczne glikozydów steroidowych zawartych w surowcu (momordyna i charantyna).
Także liczne badania w ośrodkach akademickich w Azji wykazały, że ekstrakty z owocu Bitter Melon zwiększają uwalnianie insuliny i obniżają poziom glukozy we krwi, a przy tym powodują spadek stężenia cholesterolu i triglicerydów. Ponadto charantyna ma działanie przeciwnowotworowe (onkostatyczne i cytotoksyczne, immunostymulujace). Znaczące są zakrojone na dużą skalę ostatnie badania kliniczne przeprowadzone na uniwersytetach w Indiach i Malezji, wykazały one nie tylko właściwości hipoglikemicznych Bitter Melona u badanych grup pacjentów z cukrzycą ale równocześnie znaczące obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów u osób chorych. dr H. Różański na podstawie swoich doświadczeń i badań innych naukowców zastosował połączenie Bitter melona z chromem, związkami jodu, fitosterolami, Trigonella (kozieradką) oraz pinitolem. W zaawansowanym badaniu na grupie pacjentów z cukrzycą zaobserwowano u wszystkich osób spadek poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także obniżenie glukozy we krwi o ok. 30-40%. W jednym z badań kontrolnych u 3 pacjentów spośród 11 ochotników wystąpiło nawet zjawisko hipoglikemii.
Wyciągi z owocu Momordica charantia bogate są w trójterpeny, fitosterole (stigmasterol, taraksasterol, spinasterol, lanosterol), saponiny (diosgenina, goyasaponiny) i alkaloidy. Białka i alkaloidy tej rośliny hamują rozwój nowotworów (chłoniaków). Są inhibitorami cyklazy guanylowej, która sprzyja rozwojowi łuszczycy, leukemii i niektórych nowotworów. Momorcharyny hamują rozwój wirusów HIV, wirusów opryszczki, grypy i Epstein-Barr. Zwiększają odporność na infekcje wirusowe, przyśpieszając i nasilając syntezę interferonu oraz zwiększając liczbę i aktywność limfocytów NK (natural killer cell). Wyciąg z Momordica charantia wykazuje aktywność przeciwbakteryjną, w stosunku do E. coli, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella, Streptobacillus, Streptococcus i Helicobacter pylori. Hamuje rozwój pierwotniaków, np. pełzaków Entamoeba histolytica.
W tradycyjnej medycynie Azji Południowo-Wschodniej spożywanie owoców Momordica zalecane jest jako ?czyszczące krew? i obniżające poziom cukru we krwi. Świeże liście, jako ulam (rodzaj surówki), lub w postaci naparu są stosowane przez kobiety karmiące jako środek mlekopędny. Zewnętrznie stosuje się okłady ze świeżych liści lub okłady z odwaru przy oparzeniach, egzemach, świerzbie, łuszczycy, hemoroidach, bólach głowy i brzucha. Pasta z nasion stosowana jest na ropnie skóry i kurzawki.
Ekstrakty płynne i suche z Momordica charantia L. zażywane na czczo wywierają działanie przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze (hamują rozwój Candida). Ważne jest jednak, aby po zażyciu na czczo 0,5-1 g Ekstractum Momordicae charantiae 4-3:1 po kilku godzinach zażyć środek przeczyszczający. Zarówno surowiec sproszkowany, jak i wyciągi z niego pozyskane mają silnie gorzki smak z nutą balsamiczną.
Owoce są zasobne w:
-wapń,
-żelazo,
-miedź,
-fosfor,
-potas.
Charantin (charantyna) i momordin (momordyna) są glikozydami. Momordicin (momordycyna) jest alkaloidem. Owoc zawiera glikozydy beta-sitosterolowe i stigmasterolowe, ponadto białko p-insulinę (o masie 11 kiloDaltonów), homolog insuliny bydlęcej, witaminę A, prowitaminę A, witaminę B2 i C, sporo wapnia i potasu. Glikozydy są zaliczane do sterydów i triterpenów (momordycyna, momordykozyd). Glikoproteina alfa- i beta-momorcharyna działają immunomodulująco i inaktywująco na aktywność rybosomów, co może odpowiadać za wpływ onkostatyczny.
Sok z rosnącego w tropikach gorzkiego melona ogranicza zdolność komórek raka trzustki do pozyskiwania energii z glukozy, co prowadzi do ich śmierci - wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Colorado (USA) na myszach. Informację podaje pismo "Carcinogenesis".
Trzy lata temu wykazano, że ekstrakt z przepękli ogórkowatej (Momordica charantia), zwanej gorzkim melonem, hamuje namnażanie komórek raka piersi. Wiadomo także, że zmniejsza on ryzyko cukrzycy typu 2, która często poprzedza raka trzustki. Warzywo to jest popularne w kuchni Dalekiego Wschodu. Od wieków stosuje się je w Chinach i Indiach jako środek leczniczy.
Prowadzący badania dr Rajesh Agarwal postanowił sprawdzić bezpośredni wpływ soku z przepękli na komórki raka trzustki. Okazało się, że u myszy, którym go podawano, ryzyko tego nowotworu było o 60 proc. nizsze. Wielu naukowców opracowuje nowe leki, które pozbawiałyby komórki nowotworowe energii, podczas gdy mamy do dyspozycji naturalnie występujący związek, który może to spowodować - podsumowuje dr Agarwa
Podsumowując Bitter Melon zaleca się w leczeniu cukrzycy, osłabienia, atonii jelit, niedostatecznego wydzielania soków trawiennych, nowotworów, przewlekłych chorób skóry (łuszczycy, trądziku), w celu hamowania wirusów HIV i opryszczki. Ze względu na silne działanie zwiększające zapasy glikogenu w organizmie zalecany jest dla sportowców wyczynowych.
Polecamy:
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski
Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie