Cynamon jest znaną przyprawą o działaniu wspomagającym leczenie cukrzycy typu II oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL
Cynamon to lubiana i powszechnie stosowana przyprawa. Swoją popularność zawdzięcza przyjemnemu, słodkawemu, korzennemu zapachowi. Znana jest już od ponad 2700 lat, dlatego też sądzi się, że jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą świata. W kuchni przyprawa ta wykorzystywana jest w kawałkach albo w postaci sproszkowanej. Oprócz oczywistych walorów smakowych ma także ciekawe właściwości lecznicze.
Cynamon jest bogatym źródłem:
- manganu,
- błonnika,
- żelaza,
- wapnia.
Zastosowanie
Obecny stan wiedzy na temat składników aktywnych cynamonu pozwala na przyporządkowanie mu szeregu korzystnych działań na organizm:
- przyprawa ta może wspomagać leczenie cukrzycy typu II,
- badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL,
- cynamon może być szczególnie cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wspomaga trawienie,
- ma działanie przeciwalergiczne,
- przez wiele stuleci cynamon był znany ze swoich właściwości wzmacniających i odkażających,
- spowalnianie procesu starzenia,
- bolesność miesiączek,
- odtruwanie organizmu,
- kontrola poziomu glukozy,
- działanie przeciwzapalne,
- działanie przeciwdrożdżycowe,
- wsparcie wątroby,
- odchudzanie i kontrola masy ciała.
- olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia,
- w badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych,
- cynamon wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne. W działaniu tym jest skuteczniejszym przeciwnikiem wolnych rodników niż np. witamina E,
- dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
Szczególnie właściwości odchudzające?
Warto wspomnieć, że już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku. Wiedza ta jest przydatna nie tylko w walce z cukrzycą, ale także z nadwagą. Cynamon chroni nas przed napadami głodu. Japońscy naukowcy wykazali, że Cynamon poprawia funkcjonowanie insuliny. Przyprawa wzmacnia aktywność białek sygnałowych w komórkach mięśniowych, w wyniku czego komórka z takim samym stężeniu insuliny pochłania więcej glukozy. Oprócz obniżenia poziom glukozy we krwi i poprawienia wrażliwości inslunowej, cynamon spowalnia też wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Tym samym cynamon przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Głównie z tego powodu powinien on stać się częstym gościem w naszej kuchni.
Polecamy:
Produkty złożone:
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski
Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie