2016-10-28 Cynamon jest znaną przyprawą o działaniu wspomagającym leczenie cukrzycy typu II oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL |
Cynamon to lubiana i powszechnie stosowana przyprawa. Swoją popularność zawdzięcza przyjemnemu, słodkawemu, korzennemu zapachowi. Znana jest już od ponad 2700 lat, dlatego też sądzi się, że jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą świata. W kuchni przyprawa ta wykorzystywana jest w kawałkach albo w postaci sproszkowanej. Oprócz oczywistych walorów smakowych ma także ciekawe właściwości lecznicze. Cynamon jest bogatym źródłem:
- manganu, - błonnika, - żelaza, - wapnia.
Zastosowanie
Obecny stan wiedzy na temat składników aktywnych cynamonu pozwala na przyporządkowanie mu szeregu korzystnych działań na organizm:
- przyprawa ta może wspomagać leczenie cukrzycy typu II, - badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL, - cynamon może być szczególnie cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wspomaga trawienie, - ma działanie przeciwalergiczne, - przez wiele stuleci cynamon był znany ze swoich właściwości wzmacniających i odkażających, - spowalnianie procesu starzenia, - bolesność miesiączek, - odtruwanie organizmu, - kontrola poziomu glukozy, - działanie przeciwzapalne, - działanie przeciwdrożdżycowe, - wsparcie wątroby, - odchudzanie i kontrola masy ciała. - olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia, - w badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, - cynamon wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne. W działaniu tym jest skuteczniejszym przeciwnikiem wolnych rodników niż np. witamina E, - dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
Szczególnie właściwości odchudzające?
Warto wspomnieć, że już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku. Wiedza ta jest przydatna nie tylko w walce z cukrzycą, ale także z nadwagą. Cynamon chroni nas przed napadami głodu. Japońscy naukowcy wykazali, że Cynamon poprawia funkcjonowanie insuliny. Przyprawa wzmacnia aktywność białek sygnałowych w komórkach mięśniowych, w wyniku czego komórka z takim samym stężeniu insuliny pochłania więcej glukozy. Oprócz obniżenia poziom glukozy we krwi i poprawienia wrażliwości inslunowej, cynamon spowalnia też wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Tym samym cynamon przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Głównie z tego powodu powinien on stać się częstym gościem w naszej kuchni.
Polecamy:
Produkty złożone:
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie |