2016-10-28

Cynamon jest znaną przyprawą o działaniu wspomagającym leczenie cukrzycy typu II oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL


Cynamon to lubiana i powszechnie stosowana przyprawa. Swoją popularność zawdzięcza przyjemnemu, słodkawemu, korzennemu zapachowi. Znana jest już od ponad 2700 lat, dlatego też sądzi się, że jest prawdopodobnie najstarszą przyprawą świata. W kuchni przyprawa ta wykorzystywana jest w kawałkach albo w postaci sproszkowanej. Oprócz oczywistych walorów smakowych ma także ciekawe właściwości lecznicze.

 

Cynamon jest bogatym źródłem:

 

- manganu,

- błonnika,

- żelaza,

-  wapnia.

 

Zastosowanie

 

Obecny stan wiedzy na temat składników aktywnych cynamonu pozwala na przyporządkowanie mu szeregu korzystnych działań na organizm:

 

- przyprawa ta może wspomagać leczenie cukrzycy typu II,

- badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL,

- cynamon może być szczególnie cenny dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, wspomaga trawienie,

- ma działanie przeciwalergiczne,

- przez wiele stuleci cynamon był znany ze swoich właściwości wzmacniających i odkażających,

- spowalnianie procesu starzenia,

- bolesność miesiączek,

- odtruwanie organizmu,

- kontrola poziomu glukozy,

- działanie przeciwzapalne,

- działanie przeciwdrożdżycowe,

- wsparcie wątroby,

- odchudzanie i kontrola masy ciała.

- olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia,

- w badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych,

- cynamon wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne. W działaniu tym jest skuteczniejszym przeciwnikiem wolnych rodników niż np. witamina E,

- dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

 

Szczególnie właściwości odchudzające?

 

Warto wspomnieć, że już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku. Wiedza ta jest przydatna nie tylko w walce z cukrzycą, ale także z nadwagą. Cynamon chroni nas przed napadami głodu. Japońscy naukowcy wykazali, że Cynamon poprawia funkcjonowanie insuliny. Przyprawa wzmacnia aktywność białek sygnałowych w komórkach mięśniowych, w wyniku czego komórka z takim samym stężeniu insuliny pochłania więcej glukozy. Oprócz obniżenia poziom glukozy we krwi i poprawienia wrażliwości inslunowej, cynamon spowalnia też wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Tym samym cynamon przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Głównie z tego powodu powinien on stać się częstym gościem w naszej kuchni.

 

Polecamy:


 

Produkty złożone:

 

 

Dane opracował:

 

Przemysław Kowalewski

Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel