Czego mogę oczekiwać od Multi-Protein Complex PEAK ?

2016-10-28

Multi-Protein Complex  z firmy PEAK to obecnie najlepszy w Europie kompleks wielofrakcyjnych białek, który charakteryzuje się dobrze zrównoważony skład aminokwasowy i bardzo stabilny przedłużonym uwalnianiem . Nowy ulepszony Multi-protein Complex jest idealny dla diet i budowy mięśni.

Dla zawansowanych sportowców odżywka jest szczególnie polecana ponieważ dostarcza stałą podaż białka i aminokwasów dla mięsni przez co można sobie pozwolić na rzadsze dostarczanie składników pokarmowych niż zazwyczaj w diecie kulturystycznej.   Preparaty o złożonym kompleksie białek są szczególnie skuteczne w trzech przypadkach:

 - Multi-Protein Complex  PEAK ma wysoką wartości biologiczną (BV 157) szczególnie przydatną dla niskiego spożycia białek np. podczas diet redukcyjnych.

- Złożone białka spożywane w ciągu dnia, są polecane dla osób o nie regularnym żywieniu w celu zapobiegania degradacji mięśni (działanie antykataboliczne).

-  Multi-protein Complex PEAK jest przydatny również  przed snem, ponieważ ogranicza katabolizm w nocy.

W czasie, gdy ciało jest w dużym stopniu uzależnione od szeregu aminokwasów złożonych i egzogennych, które powinny być równomiernie dostarczane do krwi, co jest szczególnie przydatne w godzinach porannych przed przyjęciem pierwszego posiłku  oraz  w czasie około treningowym, polecamy szybkie białka lub wolne aminokwasy, w pozostałym okresie zalecane jest stosowanie Multi-protein Complex.

Funkcjonalność Multi-Protein Complex:

Białka o złożonej kinetyce wchłaniania cechuje bardzo zrównoważony skład  co wpływa pozytywnie w procesie wchłaniania aminokwasów przez mięśnie. Wartość biologiczna z BV 157 (najwyższe odniesienie dla odżywek białkowych) jest bardzo podobna do białka w kompozycji białka ludzkiego. Tak więc organizm może w zasadzie lepiej wykorzystać Multi-protein Complex oraz szybciej i łatwiej budować własne białka (mięśnie, itp.) niż inne typy białek o niżej zawartości BV.

Aminokwasy z wielu białek złożonych są uwalniane w długotrwałym czasie do krwi. Aminokwasy z izolatu i hydrolizatu (niskocząsteczkowe bioaktywne peptydy białka serwatki) są wchłaniane jako pierwsze aminokwasy potrafiące dotrzeć do krwiobiegu w ciągu 15 minut, dlatego produkt PEAKA ma aż 4 ultra szybkie formy koncentratu serwatki oraz dwie dłuższe formy koncentratu które wchłaniają się w ciągu 30 - 45 minut. Białka szybkowchłanialne stanowią ponad 50 % składu produktu.  Dodatek aż  6 form hydrolizatu, izolatu i koncentratu ma za zadanie zapewnienie szybkiej dostawy aminokwasów po spożyciu Multi-protein Complex. Inne składniki białkowe (izolat sojowy, białko jajeczne, białko mleczne) są następnie stopniowo wchłaniana do krwi co zapewnia długotrwałe i bardzo jednorodne zasilanie krwi aminokwasami które trwa do 2-4 godzin. Okres wchłaniania odzywki kończy się dopiero po całkowitym strawieniu 10 formy t.j. kazeiny, proces ten trwa 6-8 h.  Multi-Protein Complex  PEAK został wzbogacony w anaboliczne aminokwasy: L-leucynę i L-glutaminę.

Dodatek 5 % Leucyny zwiększa wchłanianie białka , przypomnimy Leucyna najważniejszy aminokwas BCAA ma pewną unikalną właściwość niezależnie od działania insuliny, może stymulować syntezę białek mięśni. Anaboliczne działania tego aminokwasu ma miejsce za pośrednictwem szlaków sygnalizacyjnych związanych z kinazą mTOR . Wielokrotnie udowodniono, że szlak kinazy mTOR pobudza wzrost komórki. Z dokładnych badań naukowców (1) (2) (3) wynika, iż jest to najważniejszy z aminokwasów biorących udział w stymulowaniu produkcji białek.  Leucyna nie stymuluje wzrostu glukozy, ma niezbyt silny wpływ na odpowiedź insulinową, zwiększa poziom glukagonu, a jej duże stężenie we krwi jest stanem pożądanym. Interesującym odkryciem jest też fakt, że leucyna wydaje się sprzyjać lepszemu poziomowi wypełnienia mięśni.  L-Leucyna  łatwo przekształcane w glukozę i jako nośnik energii podczas stosowania  może zmniejszyć uczucie zmęczenia przez blokowanie wychwytu tryptofanu w mózgu, co pozwala na utrzymanie wydajności na znacznie dłuższy czas  nawet podczas treningu intensywnego. Leucyna  pomaga utrzymać dodatni bilans azotowy w organizmie poprzez anaboliczny szlak mTOR, który stymuluje syntezę białek mięśniowych. Bez odpowiednich poziomów L-leucyny, zmęczenie mięśni następuje szybciej oraz zwiększa się katabolizm szczególnie podczas intensywnych beztlenowych treningów.

Dodatek 5 % Glutaminy ma za zadanie powstrzymać procesy katabolizmu mięśni. W  badaniach z udziałem ludzi, niezbicie udowodniono, iż suplementacja leucyną i glutaminą wywołuje zahamowanie proteolizy w mięśniach szkieletowych, wysokie stężenie leucyny i glutaminy  powstrzymuje rozpad białek a stężenie wyższe niż w standardowych białkach stymuluje ich syntezę nawet w stanach katabolicznych (np. w nocy, lub po treningu) (1) (3). Dodatek Glutaminy powstrzymuje rozpad  tkanki mięśniowej nawet w przypadku dłuższego braku podaży białka. (1) Ostatnie badania udowodniły, że osoby czynnie uprawiający sport potrzebują  stale glutaminy. Glutamina jest pomocna  w rozwoju mięśni, a także w czasie regeneracji i trawienie.  Glutamina podczas snu odpowiada za odzyskanie właściwego poziomu hormonu wzrostu oraz za jego  dobre uwalnianie podczas snu. Glutamina również promuje zdrowy system trawienny, dzięki temu ciało absorbuje więcej białka i składników odżywczych, których potrzebuje po trwałej aktywności fizycznej. Udowodniono, że L-Glutamina zwiększa nawodnianie i wytrzymałość, co jest bardzo istotne dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe.

W nowym ulepszonym Multi-Protein Complex PEAKA nie ma białka pszenicznego używanego przez wielu producentów jako wypełniacz białkowy. Praktycznie jest to jedyne dostępne białko w Polsce bez wypełniaczy roślinnych.

Odżywki o złożonym składzie białkowym zwiększają termogenezę i szybkość metabolizmu przez 3-4 godzin w 25% - 30%, co oznacza, że więcej kalorii ciało spala w tym czasie. Dlatego tego typu odżywki są szczególnie zalecane dla kobiet, osób na redukcji i w trakcie definicji przed startowej jak również dla osób chcących mieć atletyczną budowę bez zbędnego tłuszczu przez cały rok.

Udowodniono , że złożone kompleksy  wielu białek mają różne funkcje co poprzez wszechstronność ich wchłaniania wpływają w pozytywny sposób w odniesieniu do równomiernego wzrostu mięśni, metabolizmu, modulacji hormonalnej oraz wsparciu systemu immunologicznego. Tylko kompozycja białek PEAKA zapewnia współdziałanie ze sobą różnych frakcji białek (bez dodatku wypełniacza ? białka pszenicznego ? jak to ma miejsce w innych tego typu produktach)  w bardzo skutecznej dla organizmu matrycy białkowej.

Multi-Protein Complex  PEAK został wzbogacony w substancje wzmagające trawienie i absorpcje białek (enzymy proteolityczne z ananasa i papai) a także ?-ecdysteron, który wielokrotnie nasila wykorzystanie aminokwasów przez mięśnie do produkcji białek. Preparat skuteczniej poprawia ogólny bilans azotowy organizmu i przyczynia się do znacznego przyrostu siły i beztłuszczowej masy mięśniowej. Dodatkowo wysoka zawartość glutaminy, aminokwasów siarkowych oraz bioaktywnych peptydów wykazuje działanie immunostymulujące oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy białko jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy obecnej w produktach mlecznych.

 

Podsumowując

Nowy Multi-Protein Complex PEAK jest najlepszy produktem białkowym o złożonej kinetyce wchłaniania.  Zawiera aż 10 składnik białkowy (bez białka pszenicznego) o zawartości białka 90% (w suchej masie)  w zdecydowanie lepszych smakach niż inne tego typu produkty. Produkt jest złożony z matrycy 48% aminokwasów egzogennych (EAA), 23% BCAA,  20% glutaminy przez co jest idealnym suplementem dla mięśni, ponieważ działa w długotrwałym czasie, poprzez uwolnienie w równomiernych proporcjach ważnych budulcowo aminokwasów nawet do 6-8 godzin. Nowoczesne 10 komponentowe białko PEAKA posiada bardzo wysoką wartość biologiczną BV = 157 oraz odżywczą a  termogeneza poposiłkowa zwiększa się o ok. 25 ? 30 %  przez 3 ? 4 godziny po spożyciu odżywki . Jeden koktajl przed snem gwarantuje, iż podczas snu Twój organizm zaopatrywany jest we wszystkie aminokwasy uczestniczące w procesach budulcowych.

 

Skład produktu:

Mieszanka białek serwatkowych (składający się z koncentratu białka serwatki, ultrafiltracji koncentrat białek serwatkowych, przepływie krzyżowym izolat białka serwatki filtrowane, jonowymiennej izolat białek serwatkowych, hydrolizat koncentratu białka serwatki, hydrolizowany izolat białka serwatkowego), izolat białka sojowego (najczystrzy stopień wtryskarki ? z produktów nie genetycznie modyfikowanych ), de-olejowane białko mleka (składający się z micelarnej kazeiny i białka serwatki), białko jaja, L-leucyna, L-glutamina, kakao w proszku (4% dla smaku czekolady, 1% dla smaku Cookies & Cream i Nut Mix Deluxe) , środek aromatyzujący, zagęszczacz: guma ksantanowa, kwas cytrynowy, substancje słodzące: acesulfam K i sukralozę, witaminy mieszanka (kwas askorbinowy, kwas nikotynowy, ?-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, Thiaminnitrat, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, kwas foliowy, biotyna, cyjanokobalamina ), ekstrakt szpinaku, mieszanie enzymu (laktazy, zawierający wyciąg z ananasa, papai bromelaina papa treści siła ekstraktu), Kolory: koszenila (w przypadku smaku truskawkowym).

 

Badania:

 

1)     Mero A., Leikas A., Knuutinen J., Hulmi J.J., Kovanen V., Effect of strength-training session on plasma amino acid concentration following oral ingestion of leucine, BCAAs or glutamine in men, Eur J Appl Physiol, October (2008).

2)     Kalogeropoulou D., Lafave L., Schweim K., Gannon M.C., Nuttall F.Q., Leucine, when ingested with glucose, synergistically stimulates insulin secretion and lowers blood glucose, Metabolism, December, 57(12): 1747-52 (2008).

3)     Zanchi N.E., Nicastro H., Lancha A.H. Jr., Potential antiproteolytic effects of L-leucine: observations of in vitro and in vivo studies, Nutr Metab (Lond), July, 5: 20 (2008).

 

 O producencie

PEAK najwyższa jakość w Europie i niekwestionowany lider w czystości produkcji oraz jakości składników. Tylko stosując produkty PEAKa wiesz tak naprawdę co jesz. Po długoletniej współpracy firmy PEAK z Institute Arotop Food Creation in Mainz (Germany) osiągną ostatni możliwy certyfikat dla firmy produkującej suplementy i odżywki w UE. Obecnie firma PEAK dysponuje następującymi certyfikatami jakości, produkcji i czystości produktu: GMP/HACCP/ISO 9001:2000/GLP/GSP CERTIFIED PRODUCTION oraz HPLC/VIS/NIR/GC/UV/GM TESTED RAW MATERIALS. Czy wiesz jakiej jakości są Twoje produkty? Czy jesteś pewien co jesz w suplementach? A może spożywasz chińskie zanieczyszczone produkty? Wybieraj z głową. Najsmaczniejsze białka i suplementy, w atrakcyjnej cenie niekwestionowanego lidera produkcji PEAK PERFORMANCE PRODUCTS Luksemburg. Więcej informacji na stronie www.peak.ag

 

 

 Polecamy:

 

 

 Dane opracował:

 

Przemysław Kowalewski

Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij