2016-10-28 Czego mogę oczekiwać od Multi-Protein Complex PEAK ? |
Multi-Protein Complex z firmy PEAK to obecnie najlepszy w Europie kompleks wielofrakcyjnych białek, który charakteryzuje się dobrze zrównoważony skład aminokwasowy i bardzo stabilny przedłużonym uwalnianiem . Nowy ulepszony Multi-protein Complex jest idealny dla diet i budowy mięśni. - Złożone białka spożywane w ciągu dnia, są polecane dla osób o nie regularnym żywieniu w celu zapobiegania degradacji mięśni (działanie antykataboliczne). - Multi-protein Complex PEAK jest przydatny również przed snem, ponieważ ogranicza katabolizm w nocy. Białka o złożonej kinetyce wchłaniania cechuje bardzo zrównoważony skład co wpływa pozytywnie w procesie wchłaniania aminokwasów przez mięśnie. Wartość biologiczna z BV 157 (najwyższe odniesienie dla odżywek białkowych) jest bardzo podobna do białka w kompozycji białka ludzkiego. Tak więc organizm może w zasadzie lepiej wykorzystać Multi-protein Complex oraz szybciej i łatwiej budować własne białka (mięśnie, itp.) niż inne typy białek o niżej zawartości BV. Dodatek 5 % Leucyny zwiększa wchłanianie białka , przypomnimy Leucyna najważniejszy aminokwas BCAA ma pewną unikalną właściwość niezależnie od działania insuliny, może stymulować syntezę białek mięśni. Anaboliczne działania tego aminokwasu ma miejsce za pośrednictwem szlaków sygnalizacyjnych związanych z kinazą mTOR . Wielokrotnie udowodniono, że szlak kinazy mTOR pobudza wzrost komórki. Z dokładnych badań naukowców (1) (2) (3) wynika, iż jest to najważniejszy z aminokwasów biorących udział w stymulowaniu produkcji białek. Leucyna nie stymuluje wzrostu glukozy, ma niezbyt silny wpływ na odpowiedź insulinową, zwiększa poziom glukagonu, a jej duże stężenie we krwi jest stanem pożądanym. Interesującym odkryciem jest też fakt, że leucyna wydaje się sprzyjać lepszemu poziomowi wypełnienia mięśni. L-Leucyna łatwo przekształcane w glukozę i jako nośnik energii podczas stosowania może zmniejszyć uczucie zmęczenia przez blokowanie wychwytu tryptofanu w mózgu, co pozwala na utrzymanie wydajności na znacznie dłuższy czas nawet podczas treningu intensywnego. Leucyna pomaga utrzymać dodatni bilans azotowy w organizmie poprzez anaboliczny szlak mTOR, który stymuluje syntezę białek mięśniowych. Bez odpowiednich poziomów L-leucyny, zmęczenie mięśni następuje szybciej oraz zwiększa się katabolizm szczególnie podczas intensywnych beztlenowych treningów. Dodatek 5 % Glutaminy ma za zadanie powstrzymać procesy katabolizmu mięśni. W badaniach z udziałem ludzi, niezbicie udowodniono, iż suplementacja leucyną i glutaminą wywołuje zahamowanie proteolizy w mięśniach szkieletowych, wysokie stężenie leucyny i glutaminy powstrzymuje rozpad białek a stężenie wyższe niż w standardowych białkach stymuluje ich syntezę nawet w stanach katabolicznych (np. w nocy, lub po treningu) (1) (3). Dodatek Glutaminy powstrzymuje rozpad tkanki mięśniowej nawet w przypadku dłuższego braku podaży białka. (1) Ostatnie badania udowodniły, że osoby czynnie uprawiający sport potrzebują stale glutaminy. Glutamina jest pomocna w rozwoju mięśni, a także w czasie regeneracji i trawienie. Glutamina podczas snu odpowiada za odzyskanie właściwego poziomu hormonu wzrostu oraz za jego dobre uwalnianie podczas snu. Glutamina również promuje zdrowy system trawienny, dzięki temu ciało absorbuje więcej białka i składników odżywczych, których potrzebuje po trwałej aktywności fizycznej. Udowodniono, że L-Glutamina zwiększa nawodnianie i wytrzymałość, co jest bardzo istotne dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe. W nowym ulepszonym Multi-Protein Complex PEAKA nie ma białka pszenicznego używanego przez wielu producentów jako wypełniacz białkowy. Praktycznie jest to jedyne dostępne białko w Polsce bez wypełniaczy roślinnych. Multi-Protein Complex PEAK został wzbogacony w substancje wzmagające trawienie i absorpcje białek (enzymy proteolityczne z ananasa i papai) a także ?-ecdysteron, który wielokrotnie nasila wykorzystanie aminokwasów przez mięśnie do produkcji białek. Preparat skuteczniej poprawia ogólny bilans azotowy organizmu i przyczynia się do znacznego przyrostu siły i beztłuszczowej masy mięśniowej. Dodatkowo wysoka zawartość glutaminy, aminokwasów siarkowych oraz bioaktywnych peptydów wykazuje działanie immunostymulujące oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy białko jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy obecnej w produktach mlecznych.
Podsumowując Nowy Multi-Protein Complex PEAK jest najlepszy produktem białkowym o złożonej kinetyce wchłaniania. Zawiera aż 10 składnik białkowy (bez białka pszenicznego) o zawartości białka 90% (w suchej masie) w zdecydowanie lepszych smakach niż inne tego typu produkty. Produkt jest złożony z matrycy 48% aminokwasów egzogennych (EAA), 23% BCAA, 20% glutaminy przez co jest idealnym suplementem dla mięśni, ponieważ działa w długotrwałym czasie, poprzez uwolnienie w równomiernych proporcjach ważnych budulcowo aminokwasów nawet do 6-8 godzin. Nowoczesne 10 komponentowe białko PEAKA posiada bardzo wysoką wartość biologiczną BV = 157 oraz odżywczą a termogeneza poposiłkowa zwiększa się o ok. 25 ? 30 % przez 3 ? 4 godziny po spożyciu odżywki . Jeden koktajl przed snem gwarantuje, iż podczas snu Twój organizm zaopatrywany jest we wszystkie aminokwasy uczestniczące w procesach budulcowych.
Skład produktu: Mieszanka białek serwatkowych (składający się z koncentratu białka serwatki, ultrafiltracji koncentrat białek serwatkowych, przepływie krzyżowym izolat białka serwatki filtrowane, jonowymiennej izolat białek serwatkowych, hydrolizat koncentratu białka serwatki, hydrolizowany izolat białka serwatkowego), izolat białka sojowego (najczystrzy stopień wtryskarki ? z produktów nie genetycznie modyfikowanych ), de-olejowane białko mleka (składający się z micelarnej kazeiny i białka serwatki), białko jaja, L-leucyna, L-glutamina, kakao w proszku (4% dla smaku czekolady, 1% dla smaku Cookies & Cream i Nut Mix Deluxe) , środek aromatyzujący, zagęszczacz: guma ksantanowa, kwas cytrynowy, substancje słodzące: acesulfam K i sukralozę, witaminy mieszanka (kwas askorbinowy, kwas nikotynowy, ?-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, Thiaminnitrat, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, kwas foliowy, biotyna, cyjanokobalamina ), ekstrakt szpinaku, mieszanie enzymu (laktazy, zawierający wyciąg z ananasa, papai bromelaina papa treści siła ekstraktu), Kolory: koszenila (w przypadku smaku truskawkowym).
Badania:
1) Mero A., Leikas A., Knuutinen J., Hulmi J.J., Kovanen V., Effect of strength-training session on plasma amino acid concentration following oral ingestion of leucine, BCAAs or glutamine in men, Eur J Appl Physiol, October (2008). 2) Kalogeropoulou D., Lafave L., Schweim K., Gannon M.C., Nuttall F.Q., Leucine, when ingested with glucose, synergistically stimulates insulin secretion and lowers blood glucose, Metabolism, December, 57(12): 1747-52 (2008). 3) Zanchi N.E., Nicastro H., Lancha A.H. Jr., Potential antiproteolytic effects of L-leucine: observations of in vitro and in vivo studies, Nutr Metab (Lond), July, 5: 20 (2008).
O producencie PEAK najwyższa jakość w Europie i niekwestionowany lider w czystości produkcji oraz jakości składników. Tylko stosując produkty PEAKa wiesz tak naprawdę co jesz. Po długoletniej współpracy firmy PEAK z Institute Arotop Food Creation in Mainz (Germany) osiągną ostatni możliwy certyfikat dla firmy produkującej suplementy i odżywki w UE. Obecnie firma PEAK dysponuje następującymi certyfikatami jakości, produkcji i czystości produktu: GMP/HACCP/ISO 9001:2000/GLP/GSP CERTIFIED PRODUCTION oraz HPLC/VIS/NIR/GC/UV/GM TESTED RAW MATERIALS. Czy wiesz jakiej jakości są Twoje produkty? Czy jesteś pewien co jesz w suplementach? A może spożywasz chińskie zanieczyszczone produkty? Wybieraj z głową. Najsmaczniejsze białka i suplementy, w atrakcyjnej cenie niekwestionowanego lidera produkcji PEAK PERFORMANCE PRODUCTS Luksemburg. Więcej informacji na stronie www.peak.ag
Polecamy:
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie |