Forskolina substancja wspomagająca utratę tłuszczu, usprawnia system działań hormonów tarczycy, pobudzając ja do aktywnego wydzielania insuliny, wzmaga drożność błon komórkowych oraz glikogenezę wątrobową, wpływa na przemianę lipidów
Co to jest forskolina?
Forskolina (7 beta?acetoksy-8, 13?epoksy-1 alfa, beta 6, 9 alfa?trihydroksy?labd?14?en?11-one) jest głównym aktywnym składnikiem roślin o nazwie pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii). To roślina z rodziny jasnotowców (podobnie jak mięta, bazylia, tymianek, oregano, melisa, majeranek).Rośnie w rejonach subtropikalnego i umiarkowanego klimatu, w niektórych rejonach w Indiach, Birmie i Tajlandii. Forskolina jest przedmiotem rozległych badań. Niedawno zyskała popularność jako substancja wspomagająca utratę tłuszczu.
2. Czego mogę się spodziewać po spożyciu forskoliny?
Forskolina wraz z kilkoma innymi składnikami stanowi podstawę substancji używanych w badaniach naukowych nad efektywnymi spalaczami tłuszczu. Kilka z badań klinicznych zostało wykonane tylko na wykorzystanie forskoliny jako pomocy przy utracie wagi. Jedno z niekontrolowanych badań na 6 osobach, które przyjmowały 50 mg dziennie forskoliny wykazały znaczącą utratę tłuszczu.
3. Jak działa forskolina?
Forskolina działa przez aktywację cyklazy adenylowej. Lipolityczne hormony takie jak epinefryna (adrenalina) również aktywują cyklazę adenylową. Forskoliny nie mają takiej samej OUN a więc zasadniczo omijają niepożądane efekty uboczne (nerwowość, niepokój). Również inne czynniki wpływają na utratę tłuszczu poprzez zwiększenie lipolitycznego poziomu hormonów. Kiedy cyklaza adenylowa jest aktywna, konwertuje się do cyklicznego adenozynomonofosforanu (cAMP).
Wzrost poziomu cAMP ma duży wpływ na organizm, który jest najbardziej zainteresowany utratą tłuszczu. Aktywuje to cAMP kinezy białkowej, co z kolei aktywuje formę lipazy wrażliwej na hormon (HSL), która ostatecznie rozpada się w tłuszcz i uwalnia ją jako wolne kwasy tłuszcze we krwi. Ten proces jest powszechnie określany jako "kaskady cAMP" lub "kaskady lipolityczne". Dodatkowo forskoliny działają jako środek pobudzający tarczycę.
4. Jakie korzyści daje forskolina?
To wszechstronny środek o szerokim spektrum działania. Przede wszystkim to symulant wielu procesów w organizmie człowieka. Usprawnia system działań hormonów tarczycy, pobudzając ja do aktywnego wydzielania insuliny. Forskolina silnie redukuje tkankę tłuszczową, wzmaga drożność błon komórkowych oraz glikogenezę wątrobową. Wpływa także na przemianę lipidów hamując ich syntezowanie w komórkach. To dzięki forskolinie ciało potrafi utrzymać stałą ciepłotę. Wiele badań wykazało, że forskoliny jak również inne substancje czynne w coleus forskohlii wspierają działanie układu krążenia.
5. Czy są jakieś skutki uboczne?
W literaturze nie odnotowano działań niepożądanych, jednak zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed użyciem forskoliny. Duże dawki forskoliny prawdopodobnie mogą powodować senność, ponieważ to lek przeciwhistaminowy. Kiedy senność staje się zbyt męcząca, wówczas można zmniejszyć dawkę i przyjmować ją w połączeniu z substancją pobudzającą i / lub używać ją przed snem.
6. Jaka forma forskoliny jest najlepsza?
Istnieje wiele sprzeczności w związku z produktami zawierającymi forskolinę. Bądź ostrożny, gdy produkt zawiera 250 mg forskoliny jako, że może to być 250 mg 2% ekstraktu. Większość wysokiej jakości ekstraktów wynosi 10 - 20% forskolin i tylko takie są skuteczne.
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski
Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie
Polecamy: