Jagoda ACAI to produkt nr 1 w USA
Jak nazywa się największy hit prozdrowotny sprzedawany ostatnio w USA? To jagoda Acai. Zanim oparte na niej produkty weszły do obrotu handlowego, kilka niezależnych laboratoriów prowadziło nader interesujące badania. Cóż to jest? - pytali zaskoczeni laboranci. - Takiego zagęszczenia składników antyoksydacyjnych (antyutleniaczy) nikt jeszcze nie widział!
Acai (czyt. Asai) to jagoda brazylijska rosnąca tylko w Amazonii, w lasach deszczowych, na szczytach wielkich palm. Została od kryta niedawno i całkiem przypadkowo, podczas sezonowej powodzi, gdy obserwatorzy dostrzegli, że pod wpływem stojącej wszędzie wody marnieją palmy, natomiast wiszące u góry wielkie kiście jagód błyszczą świeżością, zamiast więdnąć, jak i cała roślinność dokoła. Jagoda Acai posiada wszystko czego Ty potrzebujesz - Witaminy B1 , B2 , B3 , Witaminy E , Witaminy C , Fosfor , Wapń , Potas , Białko , dobre kwasy tłuszczowe takie jak Omega 6 , Omega 9 oraz enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek. Z korzyści płynących z zażywania można wymienić wzrost energii, lepsze zarządzanie cholesterolem, polepszenie układu trawiennego, wzmocnienie układu odpornościowego oraz wiele, wiele innych.
Substancje ?spod skórki"
Zasadnicze znaczenie Acai polega na niespotykanym bogactwie fitonutrientów (Phytonutrienty), czyli biologicznie aktywnych substancji znajdujących się zwykle (tyle że w nieporównywalnie mniejszej ilości) pod skórką warzyw i owoców. Phytonutrienty korzystnie wpływają na działanie organizmu ludzkiego, usprawniając jego działanie. To substancje znajdujące się jedynie w owocach i w warzywach. Swoiste fitoskładniki, czyli substancje czynne będące darem natury. W niezwykły sposób wspierają one procesy trawienne oraz wchłanianie składników odżywczych. Naukowo udowodniono, że największe ilości tej substancji zawiera owoc z dżungli amazońskiej zwany jagoda Acai. Dlatego szczególnie warto sięgać po wszelkie produkty wyprodukowane na bazie tegoż to owocu. Substancje te mają właściwość dokonywania korzystnych zmian w funkcjonowaniu organizmu.
Nie jest to nic nowego, bo już od lat propaguje się jedzenie warzyw i owoców przy każdej okazji, a jeżeli ich zabraknie, to przynajmniej suplementów zawierających te same fitonutrienty. Kłopot w tym, że jedzone przez nas warzywa rosną na coraz bardziej wyjałowionej glebie i przez to zawierają coraz mniej naturalnych składników. Fitonutrienty hamują rozwój komórek nowotworowych, działają też antybakteryjnie, poprawiają krążenie oraz funkcjonowanie narządów. Maja działanie antyoksydacyjne, korzystnie zmieniają funkcjonowanie organizmu zapobiegając wielu chorobom: hamują rozwój komórek nowotworowych, odznaczają sie działaniem antybakteryjnym, potrafią poprawiać stan naczyń krwionośnych i obniżać poziom cholesterolu. Ich głównym zadaniem jest zmniejszyć negatywne skutki i liczbę wolnych rodników w naszej krwi.
Wolne rodniki i antyoksydanty
Według naukowców, powodem pogarszania się naszego stanu zdrowia jest produkcja wolnych rodników, na które nie ma sposobu, bo rodniki tworzą się nawet przy oddychaniu, nie mówiąc już o głębokich oddechach podczas treningu. Wolne rodniki mają negatywny wpływ na nasz organizm, powodując, że komórki staja sie słabe i mniej aktywne.
Funkcję ?bata" spełnia wewnętrzny system odpornościowy produkujący własne antyutleniacze, znaczenie wyrównawcze ma podaż owoców i warzyw, a także suplementy, a konkretnie witaminy antyoksydacyjne, hamujące rozwój wolnych rodników, a dziś - jagoda Acai. Wolne rodniki to cząsteczki, które uszkadzają błony komórkowe, na skutek czego dochodzi do uszkodzeń DNA, które zaczynają tracić swoje właściwości odpornościowe, a wtedy organizm choruje. Wolne rodniki znajdują sie z w pestycydach, konserwantach i zanieczyszczeniach znajdujących sie w powietrzu, które wdychamy. Jeżeli nasze ciało jest pozbawione paliwa do zwalczania wolnych rodników wtedy jesteśmy narażeni na mutacje komórek i tworzenie sie nowotworów. Jeżeli w porę nie zastosujemy antidotum, wówczas uszkodzone komórki ulegają mutacjom w różnym wymiarze, a stąd już niedaleka droga do choroby. Przeciwutleniacze są tworzone przez ciało człowieka z wielu substancji i są tym, co organizm używa do zwalczania wolnych rodników i wzmacniania naszych komórek. Przeciwutleniacze pozwalają na zredukowanie ryzyka wielu chorób (w tym też zawałów serca).
Przed upowszechnieniem wiedzy o Acai dużo mówiło się o antyoksydacyjnej sile żurawiny, winogron, malin i borówek. W trakcie badań okazało się jednak, że Acai ma 15 razy więcej antyoksydantów niż borówki i 20 razy więcej niż winogrona. Jest to ilość imponująca, tym bardziej, że w soku przetworzonym z jagody istnieje taka sama wartość, jak w świeżym owocu, zresztą koncentrat w formie soku spożywa się w ilościach niewielkich, wystarczających do zaopatrzenia organizmu w stosowną ilość antyoksydantów. Regeneracja przeciwutleniaczy pomaga komórce eliminując wolne rodniki, a tym samym utrzymuje nasz organizm o wiele bardziej odpornym na choroby. Organizm człowieka przetwarza witaminy i minerały zawarte w Acai w przeciwutleniacze.
Oxygen Radical Absorbance Capacity - to podsumowanie naukowców działania wszystkich antyoksydanty pomagających chronić sie przed wolnymi rodnikami. Soki z acai maja 15 razy więcej antyoksydantow niż borówki i 20 razy więcej niż maliny czy winogrona, które byly uważane za najbardziej skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę jesli chodzi o zawartość ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram! Jagoda Acai bardzo sie tu wyróżnia na tle innych owoców.
Lista zalet Acai
Z ustaleń wynika, że aminokwasy i mikroelementy, zawarte w jagodzie Acai, przyspieszają regenerację organizmu po dużym wysiłku, trudno się więc dziwić, że amerykańscy sportowcy piją sok z tego owocu, traktując go jako środek odnawiający energię. Największą ciekawostką jest fakt, ze jedna jagoda Acai zawiera więcej białka niż... całe kurze jajko! Warto wymienić jeszcze kilka najważniejszych zalet Acai: oczyszcza organizm z toksyn, hamuje produkcję hormonu stresu - kortyzolu, poprawia funkcjonowanie seksualne, spowalnia procesy starzenia się organów, zapobiega rozrostowi gruczołu krokowego, a także osteoporozie, ułatwia przepływ krwi w naczyniach, obniża ciśnienie, zapobiega uszkodzeniom siatkówki oka, wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała infekcjom, wspomaga trawienie, likwiduje bakterię helicobacterpylori (odpowiedzialna za wrzody żołądka), chroni przed utratą kolagenu i obniża ryzyko wystąpienia kilkunastu typów nowotworów.
Gdyby nie antyutleniacze, wielu ludzi w ciągu kliku miesięcy padłoby ofiarami najróżniejszych infekcji lub nawet nowotworów, ich ciała zaczęłyby się przedwcześnie starzeć, komórki i organy straciłyby zdolność regeneracji, naruszony zostałby system immunologiczny i układ krążenia, zwiększyłaby się krzepliwość krwi, doszłoby do rozregulowania metabolizmu oraz naruszenia ochronnej i wspierającej funkcji enzymów i różnych substancji odżywczych. Ludzki organizm co prawda sam produkuje efektywnie działające antyutleniacze, ale w celu poprawy zdolności samoobrony, ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi i przedwczesnym starzeniem, zwiększenia odporności na wysiłek, poprawy metabolizmu i ochrony przed oddziaływaniem jego produktów ubocznych, należy bezwzględnie przyjmować wraz z jedzeniem, ewentualnie w formie suplementów, większe ilości tych niezwykle dobroczynnych substancji. Stosowanie suplementacji podyktowane jest faktem, iż nie możemy niestety polegać na ich przyjmowaniu wraz z codziennym pożywieniem. Aby uzyskać potrzebną dawkę antyutleniaczy i innych ważnych substancji ochronnych, musielibyśmy każdego dnia zjeść 6-12 kilogramów świeżych warzyw i owoców. Oprócz tego wspomniane produkty, pochodzące z hodowli przemysłowych, nie zawierają dostatecznych ilości antyutleniaczy a często też obecny jest w nich cały szereg substancji szkodliwych. Poziom antyutleniaczy w pożywieniu spada także wskutek zabiegów kulinarnych. Jeszcze jedna nieprzyjemna wiadomość - działanie antyutleniaczy zostaje osłabiane przez chlorowaną wodę pitną, sztuczne substancje słodzące, środki przeczyszczające, niektóre leki hormonalne oraz tabletki antykoncepcyjne.
W ludzkim ciele znajdują się biliony komórek, wyzwalające potężną energię potrzebną do życia. Podczas rozmaitych reakcji zachodzących z udziałem tlenu w komórkach wyzwalane są także produkty uboczne - reaktywne formy tlenu, zwane inaczej wolnymi rodnikami, które sieją prawdziwe spustoszenie.
Wolne rodniki atakują dosłownie wszystko, co stanie im na drodze: związki tłuszczowe, cukry, białka, kwasy nukleinowe, niszczą kod genetyczny i wywołują mutacje komórek. Tylko w ciągu jednej doby wolne rodniki powodują w pojedynczej komórce ok. 10 tys. uszkodzeń DNA. Wśród tych komórek, które wciąż się odnawiają, np. komórek krwi, straty są niewielkie. Ale istnieją komórki, które dzielą się rzadziej i te cierpią najbardziej Największym uszkodzeniom ulega tkanka łączna ciała, w konsekwencji czego skóra marszczy się, soczewki oczu twardnieją, mechanizm słuchu zacina się, stawy i naczynia krwionośne sztywnieją. Nic dziwnego, że wolne rodniki tlenowe coraz częściej obarcza się winą za przedwczesne starzenie organizmu. Uważa się również, że biorą one udział w powstawaniu ponad 100 chorób, w tym najbardziej niebezpiecznych nowotworów.
Niewątpliwie nasileniu wytwarzania wolnych rodników sprzyja zły styl życia. Mnóstwo kalorii w diecie, brak aktywności fizycznej, częste sięganie po różne leki, używki, nadmierne korzystanie z kąpieli słonecznych czy solarium powoduje, że wolne rodniki mnożą się w niesłychanym tempie. Rozwijają się różne procesy zapalne, skóra żółknie i marszczy się, a narządy takie jak serce, wątroba czy nerki coraz częściej odmawiają posłuszeństwa.
Obrona antyoksydacyjna - co wybrać jagoda Acai czy witaminy?
Gdybyśmy mieli podsumować działanie jagody Acai pod kątem jej zalet profilaktycznych, nieodparcie rzuciłyby się w oczy funkcje antyoksydacyjne, a więc te same, które pełnią przede wszystkim witaminy i minerały, takie jak witamina E, beta-karoten, witamina C, koenzym Q10, selen i cynk. Inaczej mówiąc: nie mamy Acai, ale mamy mocne suplementy ochronne, którymi, odpowiednio je dawkując, możemy zabezpieczać się na różne sposoby. Kłopot w tym, że w przeciwieństwie do leków, którym towarzyszą konkretne informacje o sposobie dawkowania, stosowanie suplementów witaminowych wciąż jest określane dość mgliście, aczkolwiek coraz częściej preferuje się duże dawki. Niewykluczone jednak, że Acai jako środek naturalny jest w swoim działaniu sprawniejszy. Rozmawiałem z dwiema osobami, które kiedyś wiecznie narzekały na ból stawów... teraz narzekać przestały. Trudno powiedzieć, czy na długo, ale po wypiciu niewielkiej dawki soku, obie te osoby (mężczyzna i kobieta) odczuwały podobne objawy, notabene wcale nie poprawiające nastroju. Przez pierwsze dwa dni bolały niemal wszystkie stawy. Nie aż tak, aby wzywać pogotowie, ale ból dawał się we znaki bez przerwy. Trzeciego dnia przykre dolegliwości ustały, a stawy przestały dawać o sobie znać. Po rozmowach ze specjalistą zrozumiałam, że taka reakcja organizmu w wypadku chorych stawów jest typowa po zastosowaniu Acai.
Kiedy organizm wymaga ochrony?
W wypadku umiarkowanego treningu i właściwej regeneracji żywieniowej, ustrój człowieka doskonale radzi sobie z najazdem agresywnych cząstek. Na przestrzeni tysięcy lat ewolucji wy-kształtował mechanizmy, które skutecznie tłumią poczynania wolnych rodników. Należą do nich enzymy, takie jak: dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza glutationowa czy katalaza. Jednak w obliczu bardzo intensywnego wysiłku ten naturalny system obrony może okazać się niewystarczający. W wyniku częstego narażania organizmu na intensywne pochłanianie tlenu dochodzi do zachwiania równowagi pomiędzy produkcją wolnych rodników tlenowych a ich likwidacją, co określa się mianem ?szoku tlenowego". Nadmiernie aktywne cząstki chemiczne niszczą eznymy, błony komórkowe, zakłócają procesy transportu, powodują uszkodzenia DNA, co w efekcie wpływa nie tylko na pogorszenie stanu zdrowia, ale także na wydolność organizmu.
Produkcja wolnych rodników wzrasta w szczególności w warunkach intensywnego pochłaniania tlenu, zatem na ich działanie w największym stopniu narażani są sportowcy uczestniczący w wysiłkach o charakterze tlenowym [kolarze, biegacze]. Należy jednak mieć na uwadze, że stres oksydacyjny może dotyczyć także zawodników dyscyplin sportowych związanych z wysiłkami o charakterze beztlenowym. W wypadku sportowców trenujących szybkość i wytrzymałość siłową, gdzie w organizmie dominują przemiany anaerobowe, reakcje wolnorodnikowe nasilają się tuż po zakończeniu wysiłku. Jak wynika z badań, również treningi o charakterze siłowym mogą wpływać na generowanie wolnych rodników, szczególnie w okresie powysiłkowym, kiedy zachodzi proces intensywnej odbudowy i regeneracji organizmu.
Zatem wiemy już, czego użyć, aby poprawić stan swojego zdrowia, a teraz najwyższy czas przejść do konkretów i poprawi swoje zdrowie!!!
Podsumowanie dlaczego warto zakupić Acai - ponieważ pomaga na wiele dolegliwości i schorzeń:
- przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie i kontrolę wagi
- eliminuje szkodliwe toksyny z organizmu
- polepsza trawienie i zmniejsza objawy alergii
- spowalnia proces starzenia oraz odmładza skórę
- przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym, grzybiczym w tym uodparnia na przeziębienie/grypę
- poprawia koncentrację, dodaje energii i witalności
- polepsza pracę układu krążenia oraz obniża zły cholesterol
- pomaga zwalczać raka i zapobiega powstawaniu nowotworów w tym ochrania prostatę u mężczyzn
- zapobiega chorobom zwyrodnieniowym oraz łagodzi ból i obrzęki przy zapaleniu stawów
- poprawia wzrok oraz chroni tęczówkę
- łagodzi stres i poprawia samopoczucie
Polecamy: