Jak liście Moringi wpływają na Twoje zdrowie?

2017-05-30
Jak liście Moringi wpływają na Twoje zdrowie?
Jak liście Moringi wpływają na Twoje zdrowie?

 
Sproszkowane liście Moringa zawierają większość potrzebnych organizmowi aminokwasów, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Proszek z liści Moringa to wysokowartościowe źródło naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne, a ponadto zawiera on naturalny błonnik. W 100 g suchego liścia Moringa w porównaniu do takiej samej masy innych produktów znajduje się: 10 razy więcej witamina A niż w marchewce; 12 razy więcej witamina C niż w pomarańczy; 17 razy wapnia niż w mleku; 15 razy potasu niż w bananach; 25 razy żelaza niż w szpinaku; 9 razy białka niż w jogurcie.

 
Dawniej przy pomocy Moringa leczono około 300 chorób. Między innymi astmę, czerwonkę bakteryjną, epilepsje, reumatyzm, zawroty głowy, choroby bakteryjne i pasożytnicze. Moringa jest także środkiem wymiotnym, bakteriobójczym, antybiotykiem, antidotum na jad skorpiona i pająka. Obecnie badania potwierdzają wiele z tych właściwości oraz wskazują dodatkowe. Ważnym antyoksydantem, który posiada to roślina jest zeatyna. Substancja ta umożliwia przyswajanie witamin i minerałów. Z kolei liśćmi Moringi leczy się anemię, gorączkę, katar, infekcje dróg oddechowych. Za działanie zwalczające infekcje odpowiada zawarty w niej związek – salwesterol.

 
Badania wykazały, iż ekstrakt z liści Moringi posiada składnik, który zwiększa zapas energii w naszych tkankach, a także chroni je przed degradacyjnym działaniem stresu oksydacyjnego. Ponadto potwierdzono, iż liście te korzystnie wpływają na pracę serca, a mianowicie zwiększają jego wydajność, zmniejszają ryzyko powstania zawału, a także chroni przed patologicznymi zmianami mięśnia sercowego.

 
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że moringa plasuje się na najwyższych miejscach w skali ORAC, która klasyfikuje produkty pod względem ich zdolności do pochłaniania wolnych rodników. Liście te stanowią największą ilość przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie. Przeciwutleniacze odpowiadają za niszczenie oraz zatrzymanie rozwoju wolnych rodników, które powodują schorzenia miażdżycowe, niszczą lipidową warstwę skóry, co powoduje szybkie jej wysuszanie, a ostatecznie szybciej się starzeje. Ich duża ilość powstaje nie tylko podczas choroby czy stresu, ale kiedy intensywnie trenujesz lub spędzasz aktywny weekendowy dzień. Zawartość naturalnych przeciwutleniaczy jest w liściach moringa większa niż nawet w jagodach acai. Wykorzystaj ich moc, także do zmniejszenia skutków stresującego dnia w pracy i mnóstwa codziennych obowiązków. Spora ilość magnezu i witamin z grupy B, dodatkowo pozwolą ci ukoić nerwy i nieco się wyciszyć.

 
Regularne spożywanie tej rośliny pozwala zapobiec astmie oskrzelowej, niedokrwistości, uszkodzeniu nerek, a ponadto wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia proces przemian metabolicznych. Moringa wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby, likwiduje zaburzenia trawienia oraz wspiera leczenie błony śluzowej żołądka. Natomiast zawarty chlorofil usuwa toksyny z organizmu.

 
Dobrą wiadomością dla diabetyków jest to, że wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Kolejną korzyścią płynącą ze stosowania tego cudownego drzewa jest jego pozytywne działanie na wątrobę. Wspomaga jej pracę oraz ją oczyszcza. Normuje także poziomy enzymów występujących w wątrobie. Wobec tego, że bardzo wspomaga naszą odporność może wspomagać procesy leczenia różnych chorób. działa antybakteryjnie i antywirusowo. Wspomaga także gojenie się ran.

 
Podsumowując Moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu, co przekłada się na prawidłową pracę serca.Mocno wspomaga także pracę mózgu oraz układu nerwowego. Może zapobiegać powstaniu choroby Alzhaimera. Jest naturalną multiwitaminą, dzięki czemu pozytywnie działa na naszą odporność i niweluje stres oksydacyjny. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz łagodzi te już powstałe.

 
Polecamy:
 
 


Dane opracował:
 
Przemysław Kowalewski
 
Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie



Źródła / BADANIA z PUB MED
 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26864583
 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26882972
 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26875643
Pokaż więcej wpisów z Maj 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel