2017-04-21

KURKUMA UŻYWANA JAKO LEKARSTWO - CZYLI NAJSILNIEJSZY NATURALNY ŚRODEK PRZECIWNOWOTWOROWY


Kurkuma używana jako lekarstwo czyli najsilniejszy naturalny środek przeciwnowotworowy

National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad 3000 publikacji naukowych (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/) , które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, gdzie udowodniono jej silne właściwości farmakologiczne m.in. : przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne.

Kurkumina (związek chemiczny występujący w kurkumie) została również uznana jako najsilniejszy naturalny środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute), który wydał od czasów Nixona już blisko 100 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie.

Badania naukowców z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowodzą, że używanie 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie, 8-krotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc, 5-krotnie na raka piersi, 9-krotnie na raka okrężnicy. To zasługa, zawartej w kurkumie kurkuminy, mającej silne właściwości przeciwzapalne. Chroni przed wieloma innymi chorobami, oczyszcza krew, sprzyja trawieniu i reguluje przemianę materii, pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz neurologiczny, jest silnym antyoksydantem i wspaniałym źródłem alkalicznych minerałów, ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

Także polscy badacze polecają Kurkuminę w wywiadzie zamieszczonym na stronie lukaszluczajpl

O niuanse działania tej przyprawy zapytałem czołową badaczkę kurkumy w Polsce dr Annę Bielak-Żmijewską z Pracowni Molekularnych Podstaw Starzenia Instytutu Biologii Molekularnej PAN im. M. Nenckiego w Warszawie (http://www.nencki.gov.pl/pracownia-molekularnych-podstaw-st…), czołową badaczkę kurkuminy w Polsce. Rozmawiał Łukasz Łuczaj

Mówi się, że kurkuma zapobiega powstawaniu nowotworów, czy to prawda?

Najbardziej aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Większość badań poświęconych jest temu związkowi. To jej przypisuje się właśnie działanie przeciwnowotworowe. Jest wiele danych literaturowych pokazujących, że kurkumina jest skuteczna na różnych etapach nowotworzenia. Zarówno zapobiega powstawaniu, jak i przerzutowaniu oraz jest skuteczna w zwalczaniu już istniejących nowotworów. Najlepszym dowodem na to, że jest ona poważnie traktowana przez środowisko medyczne jest fakt, że obecnie jest w trakcie badań klinicznych dotyczących kilku typów nowotworów.

Czym się różni działanie kurkumy – przyprawy od kurkuminy?

W kurkumie jest od 3 do 5% kurkuminoidów, z czego kurkumina stanowi ok. 80%. W curry z kolei jest od 10 do 30% (czasem może być więcej) kurkumy. Biorąc pod uwagę fakt, że biodostępność kurkuminy jest bardzo mała, to niewiele jej trafia z przewodu pokarmowego do krwi i dalej do innych tkanek. Ale obserwacje grup, u których spożycie kurkumy jest regularne skłania do wniosków, że nawet niewielkie dawki mogą powodować pozytywne efekty

Jakie są uboczne skutki używania kurkumy?

Nie są znane uboczne skutki działania kurkumy ani kurkuminy. Natomiast jak można sobie wyobrazić każdy suplement, przyprawa czy po prostu produkt spożywczy zjedzony w bardzo dużej ilości może spowodować złe samopoczucie u spożywającego. Gdy podawano kurkuminę wolontariuszom to stwierdzono, że dawki 8g/dobę nie powodowały żadnych dolegliwości, dopiero dawki 12g/dobę wywoływały dolegliwości przewodu pokarmowego, bóle głowy lub wysypkę, ale objawy były przejściowe a powyższe dawki są już rzeczywiście bardzo wysokie. Biodostępność kurkuminy jest bardzo mała. 75% jest usuwane z kałem, niewiele z moczem a do osocza trafia jej raptem 1%. Dużą role przypisuje się też działaniu metabolitów kurkuminy w organizmie.

Jakie więc działanie ma kurkuma w małych dawkach, jak w curry?

Tu znowu mogę odnieść się tylko do kurkuminy. Małe dawki działają na pewno pozytywnie. Kurkumina należy do związków zwanych hormetynami, czyli w małych dawkach ma dobroczynne działanie a wysokie wywołują efekt negatywny.

Kurkumina działa na poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje produkcję związków odpowiedzialnych za podtrzymanie stanu zapalnego, poprawia homeostazę organizmu, chroni przed nowotworami (hamuje podział komórek nowotworowych, wywołuje ich śmierć, jak i zapobiega angiogenezie, czyli tworzeniu nowych naczyń krwionośnych, co jest nieodłącznym elementem przerzutów). Jest wiele danych sugerujących, że działa zarówno ochronnie, jak i łagodzi objawy w przypadku choroby Alzheimera. Rozpatruje się jej dobroczynne działanie w wielu innych chorobach, szczególnie chorobach wieku podeszłego, do których należą wcześnie już wymienione chorobaAlzheimera, pewne typy nowotworów, jak również choroby układu krążenia (w tym miażdżyca i nadciśnienie), cukrzyca typu II czy otyłość. Szczególnie wydaje się być przydatna w chorobach o podłożu zapalnym, a tak naprawdę wszystkie choroby wieku podeszłego, jak i samo starzenie są związane z podwyższonym stanem zapalnym. Z tego powodu od jakiegoś czasu kurkumina jest badana pod kątem potencjalnej przydatności w opóźnianiu procesu starzenia organizmu i opóźnianiu/zapobieganiu pojawiania się chorób wieku podeszłego. Podsumowując, kurkumina wydaje się być związkiem o bardzo szerokim dobroczynnym działaniu na organizm. Zarówno chroni jak i może łagodzić skutki pewnych chorób, a z racji braku skutków ubocznych spożywanie jej, jako suplementu diety może być bardzo pożyteczne.

Słyszałem, że wchłanianie kurkuminy można zwiększyć przez jedzenie kurkumy z pieprzem czarnym, który zawiera piperynę?

Rzeczywiście piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy (nawet 2000 razy). W celu poprawy biodostępności poszukuje się również nowych nośników kurkuminy, bądź analogów tego związku o podobnych właściwościach, ale o zwiększonej przyswajalności. Ta dziedzina rozwija się dość prężnie i z dużymi sukcesami. Ale należy pamiętać o tym, że kurkumina w dużych stężeniach może działać szkodliwie na organizm. Trzeba to uwzględnić szczególnie wtedy, gdy jest stosowana profilaktycznie. Zwiększanie biodostępności jest najbardziej celowe w celach terapeutycznych, ale wtedy pod uwagę brane są inne aspekty i większy nacisk położony jest na skuteczność.

Najbardziej cytowane prace mojej rozmówczyni:

Sikora, E., Bielak-Zmijewska, A., Piwocka, K., Janusz, S., & Radziszewska, E. (1997). Inhibition of proliferation and apoptosis of human and rat T lymphocytes by curcumin, a curry pigment. Biochemical pharmacology, 54(8), 899-907.

Bielak-Żmijewska, A., Piwocka, K., Magalska, A., & Sikora, E. (2004). P-glycoprotein expression does not change the apoptotic pathway induced by curcumin in HL-60 cells. Cancer chemotherapy and pharmacology, 53(2), 179-185.

Sikora, E., Bielak-Żmijewska, A., Magalska, A., Piwocka, K., Mosieniak, G., Kalinowska, M., … & Bujnicki, J. M. (2006). Curcumin induces caspase-3-dependent apoptotic pathway but inhibits DNA fragmentation factor 40/caspase-activated DNase endonuclease in human Jurkat cells. Molecular cancer therapeutics, 5(4), 927-934.

Jaruga, E., Bielak-Zmijewska, A., Sikora, E., Skierski, J., Radziszewska, E., Piwocka, K., & Bartosz, G. (1998). Glutathione-independent mechanism of apoptosis inhibition by curcumin in rat thymocytes. Biochemical pharmacology, 56(8), 961-965.

POLECAMY NAJSILNIEJSZE DOSTĘPNE NA ŚWIECIE:

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-12-SWANSON-Curcumin-Complex-Kurkumina-700-mg-60-kapsulek.html

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-783-ForMeds-F-Curcumin-30-6g-kurkuma-proszek.html

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-908-SWANSON-Full-Spectrum-Turmeric-Delayed-Release-opoznione-wchlanianie-kurkuma-Curcumin-60-kapsulek-wegetarianskich-50-TANIEJ.html

OPAKOWANIA EKONOMICZNE:

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-624-Puritans-Pride-Turmeric-kurkuma-Curcumin-Complex-800-mg-100-kapsulek-70-TANIEJ-NEW.html

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-1510-SWANSON-Turmeric-Kurkumina-kurkuma-Curcumin-720-mg-240-kapsulek-PROMOCJA-60-TANIEJ.html

MIX Z KURKUMINĄ:

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-1686-SWANSON-Full-Spectrum-Turmeric-Bromelain-Kurkumina-turmerik-i-bromelina-60-kapsulek-50-TANIEJ.html

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-1685-SWANSON-Full-Spectrum-Boswellia-Curcumin-kurkumin-60-kapsulek-70-TANIEJ.html

https://zielonysklep.com.pl/product-pol-1906-SWANSON-Full-Spectrum-Turmeric-Astragalus-Gotu-Kola-kurkuma-Curcumin-60-kapsulek-70-TANIEJ.html


BADANIA z PUB MED


Dane opracował:

Przemysław Kowalewski

Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie

Adaramoye O. A, Medeiros I. A. 2008Involvement of Na(+)-Ca (2+) exchanger in the endothelium- independent vasorelaxation induced by Curcuma longa L. in isolated rat superior mesenteric arteries J Smooth Muscle Res 2008 44(5):151–8. [PubMed]
Aggarwal B. B, Ichikawa H, Garodia P. et al. From traditional Ayurvedic medicine to modern medicine: Identification of therapeutic targets for suppression of inflammation and cancer. Expert Opin Ther Targets. 2006;10:87–118. [PubMed]
Aggarwal B. B, Takada Y, Oommen O. V. From chemoprevention to chemotherapy: Common targets and common goals. Expert Opin Investig Drugs. 2004;3:1327–38. [PubMed]
Alam M. A, Ali N. A, Sultana N. et al. Newborn umbilical cord and skin care in Sylhet District, Bangladesh: Implications for the promotion of umbilical cord cleansing with topical chlorhexidine. J Perinatol. 2008;28:S61–8.. [PMC free article] [PubMed]
Amara A. A, El-Masry M. H, Bogdady H. H. Plant crudeextracts could be the solution: Extracts showing in vivo antitumorigenic activity. Pak J Pharm Sci. 2008;21:159–71. [PubMed]
Ammon H. P, Wahl M. A. Pharmacology of Curcuma longa. Planta Med. 1991;57:1–7. [PubMed]
Apisariyakul A, Vanittanakom N, Buddhasukh D. Antifungal activity of turmeric oil extracted from Curcuma longa (Zingiberaceae) J Ethnopharmacol. 1995;49:163–9. [PubMed]
Aratanechemuge Y, Komiya T, Moteki H, Katsuzaki H, Imai K, Hibasami H. Selective induction of apoptosis by ar-turmerone isolated from turmeric (Curcuma longa L.) in two human leukemia cell lines, but not in human stomach cancer cell line. Int J Mol Med. 2002;9:481–4. [PubMed]
Araújo M. C, Dias F. L, Takahashi C. S. Potentiation by turmeric and curcumin of gamma- radiation-induced chromosome aberrations in Chinese hamster ovary cells. Teratog Carcinog Mutagen. 1999;19:9–18. [PubMed]
Araujo C. C, Leon L. L. Biological activities of Curcuma longa L. Mem Inst Oswaldo Cruz. 2001;96:723–8. [PubMed]
Arora R. B, Kapoor V, Basu N, Jain A. P. Anti-inflammatory studies on Curcuma longa (turmeric) Indian J Med Res. 1971;59:1289–95. [PubMed]
Arun N, Nalini N. Efficacy of turmeric on blood sugar and polyol pathway in diabetic albino rats. Plant Foods Hum Nutr. 2002;57:41–52. [PubMed]
Asai A, Nakagawa K, Miyazawa T. Antioxidative effects of turmeric, rosemary and capsicum extracts on membrane phospholipid peroxidation and liver lipid metabolism in mice. Biosci Biotechnol Biochem. 1999;63:2118–22. [PubMed]
Azuine M. A, Bhide S. V. Protective single/combined treatment with betel leaf and turmeric against methyl (acetoxymethyl) nitrosamine-induced hamster oral carcinogenesis. Int J Cancer. 1992a;51:412–5. [PubMed]
Azuine M. A, Bhide S. V. Chemopreventive effect of turmeric against stomach and skin tumors induced by chemical carcinogens in Swiss mice. Nutr Cancer. 1992b;17:77–83. [PubMed]
Azuine M. A, Bhide S. V. Adjuvant chemoprevention of experimental cancer: Catechin and dietary turmeric in forestomach and oral cancer models. J Ethnopharmacol. 1994;44:211–7. [PubMed]
Azuine M. A, Kayal J. J, Bhide S. V. Protective role of aqueous turmeric extract against mutagenicity of direct-acting carcinogens as well as benzo[alpha]pyrene-induced genotoxicity and carcinogenicity. J Cancer Res Clin Oncol. 1992;118:447–52. [PubMed]
Balakrishnan K. V. Postharvest technology and processing of turmeric. In: Ravindran P. N, Nirmal Babu K, Sivaraman K, editors. Turmeric: The Genus Curcuma. Boca Raton, FL: CRC Press; 2007. pp. 193–256.
Balunas M. J, Kinghorn A. D. Drug discovery from medicinal plants. Life Sci. 2005;78:431–41. [PubMed]
Beddows C. G, Jagait C, Kelly M. J. Preservation of alpha-tocopherol in sunflower oil by herbs and spices. Int J Food Sci Nutr. 2000;51:327–39. [PubMed]
Betancor-Fernández A, Pérez-Gálvez A, Sies H, Stahl W. Screening pharmaceutical preparations containing extracts of turmeric rhizome, artichoke leaf, devil's claw root and garlic or salmon oil for antioxidant capacity. J Pharm Pharmacol. 2003;55:981–6. [PubMed]
Bhide S. V, Azuine M. A, Lahiri M, Telang N. T. Chemoprevention of mammary tumor virus- induced and chemical carcinogen-induced rodent mammary tumors by natural plant products. Breast Cancer Res Treat. 1994;30:233–42. [PubMed]
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integr Med Comm; 2000. pp. 379–84.
Boonjaraspinyo S, Boonmars T, Aromdee C. Turmeric reduces inflammatory cells in hamster opisthorchiasis. Parasitol Res. 2009;105:1459–63. [PubMed]
Bundy R, Walker A. F, Middleton R. W, Booth J. Turmeric extract may improve irritable bowel syndromesymptomology in otherwise healthy adults: A pilot study. J Altern Complement Med. 2004;10:1015–8. [PubMed]
Butler M. S. The role of natural product chemistry in drug discovery. J Nat Prod. 2004;67:2141–53. [PubMed]
Chakravarty A. K, Yasmin H. Alcoholic turmeric extract simultaneously activating murine lymphocytes and inducing apoptosis of Ehlrich ascitic carcinoma cells. Int Immunopharmacol. 2005;5:1574–81. [PubMed]
Chandra D, Gupta S. S. Anti-inflammatory and anti-arthritic activity of volatile oil of Curcuma longa (Haldi) Indian J Med Res. 1972;60:138–42. [PubMed]
Chandra Mohan K. V, Abraham S. K, Nagini S. Protective effects of a mixture of dietary agents against 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-induced genotoxicity and oxidative stress in mice. J Med Food. 2004;7:55–60. [PubMed]
Cleary K, McFeeters R. F. Effects of oxygen and turmeric on the formation of oxidative aldehydes in fresh-pack dill pickles. J Agric Food Chem. 2006;54:3421–7. [PubMed]
Cohly H. H, Taylor A, Angel M. F, Salahudeen A. K. Effect of turmeric, turmerin and curcumin on H2O2-induced renal epithelial (LLC-PK1) cell injury. Free Radic Biol Med. 1998;24:49–54. [PubMed]
Cruz-Correa M, Shoskes D. A, Sanchez P, editors. et al. Combination treatment with curcumin and quercetin of adenomas in familial adenomatous polyposis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006;4:1035–8. [PubMed]
Deshpande S. S, Ingle A. D, Maru G. B. Inhibitory effects of curcumin-free aqueous turmeric extract on benzo[a]pyrene-induced forestomach papillomas in mice. Cancer Lett. 1997;118:79–85. [PubMed]
Deshpande S. S, Ingle A. D, Maru G. B. Chemopreventive efficacy of curcumin-free aqueous turmeric extract in 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-induced rat mammary tumorigenesis. Cancer Lett. 1998a;123:35–40. [PubMed]
Deshpande U. R, Gadre S. G, Raste A. S, Pillai D, Bhide S. V, Samuel A. M. Protective effect of turmeric (Curcuma longa L.) extract on carbon tetrachloride-induced liver damage in rats. Indian J Exp Biol. 1998b;36:573–7. [PubMed]
Deshpande U. R, Joseph L. J, Patwardhan U. N, Samuel A. M. Effect of antioxidants (vitamin C, E and turmeric extract) on methimazole-induced hypothyroidism in rats. Indian J Exp Biol. 2002;40:735–8. [PubMed]
Deshpande U. R, Joseph L. J, Samuel A. M. Hepatobiliary clearance of labelled mebrofenin in normal and D-galactosamine HCl-induced hepatitis rats and the protective effect of turmeric extract. Indian J Physiol Pharmacol. 2003;47:332–6. [PubMed]
Dixit V. P, Jain P, Joshi S. C. Hypolipidaemic effects of Curcuma longa L. and Nardostachys jatamansi, DC in triton-induced hyperlipidaemic rats. Indian J Physiol Pharmacol. 1988;32:299–304. [PubMed]
Dohare P, Garg P, Sharma U, Jagannathan N. R, Ray M. Neuroprotective efficacy and therapeutic window of curcuma oil in rat embolic stroke model. BMC Complement Altern Med. 2008;8:55. [PMC free article] [PubMed]
el Hamss R, Analla M, Campos-Sanchez J, Alonso-Moraga A, Muñoz-Serrano A, Idaomar M. A dose dependent anti-genotoxic effect of turmeric. Mutat Res. 1999;446:135–9. [PubMed]
El-Ashmawy I. M, Ashry K. M, El-Nahas A. F, Salama O. M. Protection by turmeric and myrrh against liver oxidative damage and genotoxicity induced by lead acetate in mice. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2006;98:32–7. [PubMed]
Farnsworth N. R, Bunyapraphatsara N, editors. Thai Medicinal Plants (Recommended for Primary Health Care System). 1st ed. Bangkok: Prachachon Press; 1992. pp. 130–42.
Fetrow C.W, Avila J. R. Professional's Handbook of Complementary and Alternative Medicine. Springhouse, PA: Springhouse; 1999.
Funk J. L, Frye J. B, Oyarzo J. N. et al. Efficacy and mechanism of action of turmeric supplements in the treatment of experimental arthritis. Arthritis Rheum. 2006;54:3452–64. [PubMed]
Garg R, Ingle A, Maru G. Dietary turmeric modulates DMBA-induced p21ras, MAP kinases and AP-1/NF-kappaB pathway to alter cellular responses during hamster buccal pouch carcinogenesis. Toxicol Appl Pharmacol. 2008;232:428–39. [PubMed]
Garodia P, Ichikawa H, Malani N, Sethi G, Aggarwal B. B. From ancient medicine to modern medicine: Ayurvedic concepts of health and their role in inflammation and cancer. J Soc Integr Oncol. 2007;5:25–37. [PubMed]
Ghaisas S. D, Bhide S. V. In vitro studies on chemoprotective effect of Purnark against benzo(a)pyrene-induced chromosomal damage in human lymphocytes. Cell Biol Int. 1994;18:21–7. [PubMed]
Ghatak N, Basu N. Sodium curcuminate as an effective anti-inflammatoryagent. Indian J Exp Biol. 1972;10:235–6. [PubMed]
Gilani A. H, Shah A. J, Ghayur M. N, Majeed K. Pharmacological basis for the use of turmeric in gastrointestinal and respiratory disorders. Life Sci. 2005;76:3089–105. [PubMed]
Goud V. K, Polasa K, Krishnaswamy K. Effect of turmeric on xenobiotic metabolising enzymes. Plant Foods Hum Nutr. 1993;44:87–92. [PubMed]
Govindarajan V. S. Turmeric-chemistry, technology, and quality. Crit Rev Food Sci Nutr. 1980;12:199–301. [PubMed]
Gowda N. K, Ledoux D. R, Rottinghaus G. E, Bermudez A. J, Chen Y. C. Efficacy of turmeric (Curcuma longa), containing a known level of curcumin, and a hydrated sodium calcium aluminosilicate to ameliorate theadverse effects of aflatoxin in broiler chicks. Poult Sci. 2008;87:1125–30. [PubMed]
Gujral M. L, Chowdhury N. K, Saxena P. N. The effect of certain indigenous remedies on the healing of wounds and ulcers. JAMA. 1953;22:273–6. [PubMed]
Gurib-Fakim A. Medicinal plants: Traditions of yesterday and drugs of tomorrow. Mol Aspects Med. 2006;27:1–93. [PubMed]
Habiboallah G, Nasroallah S, Mahdi Z. et al. Histological evaluation of Curcuma longa-ghee formulation and hyaluronic acid on gingival healing in dog. J Ethnopharmacol. 2008;120:335–41. [PubMed]
Hanai H, Sugimoto K. Curcumin has bright prospects for the treatment of inflammatory bowel disease. Curr Pharm Des. 2009;15:2087–94. [PubMed]
Hashem R. M, Soliman H. M, Shaapan S. F. Turmeric-based diet can delay apoptosis without modulating NF-kappaB in unilateral ureteral obstruction in rats. J Pharm Pharmacol. 2008;60:83–9. [PubMed]
Hastak K, Lubri N, Jakhi S. D. et al. Effect of turmeric oil and turmeric oleoresin on cytogenetic damage in patients suffering from oral submucous fibrosis. Cancer Lett. 1997;116:265–9. [PubMed]
Honda S, Aoki F, Tanaka H. et al. Effects of ingested turmeric oleoresin on glucose and lipid metabolisms in obese diabetic mice: A DNA microarray study. J Agric Food Chem. 2006;54:9055–62. [PubMed]
Huang Y. D, Xiang Q, Yao C. S, Zhang F. X, Zhang H, Li X. K. Study on the preparation of zedoary turmeric oil spray and its anti-virus effects. Zhong Yao Cai. 2007;30:342–5.your products naturally (accessed December 16, 2010) [PubMed]
Jain J. P, Bhatnagar L. S, Parsai M. R. Clinical trials of haridra (Curcuma longa) in cases of tamak swasa and kasa. Jour Res Ind Med Yoga & Homeop. 1979;14:110–20.
Jariyawat S, Kigpituck P, Suksen K, Chuncharunee A, Chaovanalikit A, Piyachaturawat P. Protection against cisplatin-induced nephrotoxicity in mice by Curcuma comosa Roxb. ethanol extract. Nat Med. 2009;63:430–6. (Tokyo) [PubMed]
Jayaprakasha G. K, Jena B. S, Negi P. S, Sakariah K. K. Evaluation of antioxidant activities and antimutagenicity of turmeric oil: A byproduct from curcumin production. Z Naturforsch. 2002;C57:828–35. [PubMed]
Joshi J, Ghaisas S, Vaidya A. et al. Early human safety study of turmeric oil (Curcuma longa oil) administered orally in healthy volunteers. J Assoc Physicians India. 2003;51:1055–60. [PubMed]
Kapadia G. J, Azuine M. A, Tokuda H. et al. Inhibitory effect of herbal remedies on 12-O-tetrade- canoylphorbol-13-acetate-promoted Epstein-Barr virus early antigen activation. Pharmacol Res. 2002;45:213–20. [PubMed]
Kapoor L. D. Handbook of Ayurvedic Medicinal Plants. Boca Raton, FL: CRC Press; 1990.
Kaul S, Krishnakantha T. P. Influence of retinol deficiency and curcumin/turmeric feeding on tissue microsomal membrane lipid peroxidation and fatty acids in rats. Mol Cell Biochem. 1997;175:43–8. [PubMed]
Khattak S, Saeed-ur-Rehman, Ullah Shah H, Ahmad W, Ahmad M. Biological effects of indigenous medicinal plants Curcuma longa and Alpinia galanga. Fitoterapia. 2005;76:254–7. [PubMed]
Kim H. J, Yoo H. S, Kim J. C. et al. Antiviral effect of Curcuma longa Linn. extract against hepatitis B virus replication. J Ethnopharmacol. 2009;124(2):189–96. [PubMed]
Kirtikar K. R, Basu B. D. Blatter E, Caius J. F, Mhaskar K. S. Indian Medicinal Plants. 2nd Ed. Vol II. Lalit Mohan Basu, Allahabad, India: 1993. p. 1182.
Kositchaiwat C, Kositchaiwat S, Havanondha J. Curcuma longa Linn. in the treatment of gastric ulcer comparison to liquid antacid: A controlled clinical trial. J Med Assoc Thai. 1993;76:601–5. [PubMed]
Krasovsky J, Chang D. H, Deng G. et al. Inhibition of human dendritic cell activation by hydroethanolic but not lipophilic extracts of turmeric (Curcuma longa) Planta Med. 2009;75:312–5. [PMC free article] [PubMed]
Kreydiyyeh S. I, Usta J, Copti R. Effect of cinnamon, clove and some of their constituents on the Na(+)-K(+)-ATPase activity and alanine absorption in the rat jejunum. Food Chem Toxicol. 2000;38:755–62. [PubMed]
Krishnaswamy K. Indian functional foods: Role in prevention of cancer. NutrRev. 1996;54:S127–31. [PubMed]
Krishnaswamy K, Goud V. K, Sesikeran B, Mukundan M. A, Krishna T. P. Retardation of experimental tumorigenesis and reduction in DNA adducts by turmeric and curcumin. Nutr Cancer. 1998;30:163–6. [PubMed]
Kumar G. S, Shetty A. K, Salimath P. V. Modulatory effect of fenugreek seed mucilage and spent turmeric on intestinal and renal disaccharidases in streptozotocin-induced diabetic rats. Plant Foods Hum Nutr. 2005;60:87–91. [PubMed]
Kumar G. S, Vijayalakshmi B, Salimath P. V. Effect of bitter gourd and spent turmeric on constituents of glycosaminoglycans in different tissues in streptozotocin-induced diabetic rats. Mol Cell Biochem. 2006;286:53–8. [PubMed]
Kundu S, Biswas T. K, Das P, Kumar S, De D. K. Turmeric (Curcuma longa) rhizome paste and honey show similar wound healing potential: A preclinical study in rabbits. Int J Low Extrem Wounds. 2005;4:205–13. [PubMed]
Kurien B. T, Scofield R. H. Curcumin/turmeric solubilized in sodium hydroxide inhibits HNE protein modification-an in vitro study. J Ethnopharmacol. 2007;110:368–73. [PubMed]
Kuroda M, Mimaki Y, Nishiyama T. et al. Hypoglycemic effects of turmeric (Curcuma longa L. rhizomes) on genetically diabetic KK-Ay mice. Biol Pharm Bull. 2005;28:937–9. [PubMed]
Kuttan R, Bhanumathy P, Nirmala K, George M. C. Potential anticancer activity of turmeric (Curcuma longa) Cancer Lett. 1985;29:197–202. [PubMed]
Kuttan R, Kuttan G, Joseph S, Ajith T. A, Mohan M, Srimal R. C. Antimutagenicity of herbal detoxification formula Smoke Shield against environmental mutagens. J Exp Clin Cancer Res. 2004;23:61–8. [PubMed]
Kuttan R, Sudheeran P. C, Joseph C. D. Turmeric and curcumin as topical agents in cancer therapy. Tumori. 1987;73:29–31. [PubMed]
Lantz R. C, Chen G. J, Solyom A. M, Jolad S. D, Timmermann B. N. The effect of turmeric extracts on inflammatory mediator production. Phytomedicine. 2005;12:445–52. [PubMed]
Lao C. D, Ruffin4th M. T, Normolle D. et al. Dose escalation of a curcuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006;6:10–3. [PMC free article] [PubMed]
Leal P. F, Braga M. E, Sato D. N, Carvalho J. E, Marques M. O, Meireles M. A. Functional properties of spice extracts obtained via supercritical fluid extraction. J Agric Food Chem. 2003;51:2520–5. [PubMed]
Lee Y. Activation of apoptotic protein in U937 cells by a component of turmeric oil. BMB Rep. 2009;42:96–100. [PubMed]
Li C, Li L, Luo J, Huang N. Effect of turmeric volatile oil on the respiratory tract. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 1998;23:624–5. [PubMed]
Mahady G. B, Pendland S. L, Yun G, Lu Z. Z. Turmeric (Curcuma longa) and curcumin inhibit the growth of Helicobacter pylori, a group 1 carcinogen. Anticancer Res. 2002;22:4179–81. [PubMed]
Masuda H. Strocain and peptic ulcer: A new therapy for GI disease. Eisai Clinician Bull Jpn. 1973;1:4–7.
Mathuria N, Verma R. J. Aflatoxin-induced hemolysis and its amelioration by turmeric extracts and curcumin in vitro. Acta Pol Pharm. 2007;64:165–8. [PubMed]
Mesa M. D, Aguilera C. M, Ramìrez-Tortosa C. L. et al. Oraladministration of a turmeric extract inhibits erythrocyte and liver microsome membrane oxidation in rabbits fed with an atherogenic diet. Nutrition. 2003;19:800–4. [PubMed]
Mills S, Bone K. Principles and Practice of Phytotherapy. Toronto, ON: Churchill Livingstone; 2000.
Mishra R. K, Singh S. K. Reversible antifertility effect of aqueous rhizome extract of Curcuma longa L. in male laboratory mice. Contraception. 2009;79:479–87. [PubMed]
Miyakoshi M, Yamaguchi Y, Takagaki R. et al. Hepatoprotective effect of sesquiterpenes in turmeric. Biofactors. 2004;21:167–70. [PubMed]
Mohanty I, Arya D. S, Gupta S. K. Effect of Curcuma longa and Ocimum sanctum on myocardial apoptosis in experimentally induced myocardial ischemic-reperfusion injury. BMC Complement Altern Med. 2006;6:3. [PMC free article] [PubMed]
Mrudula T, Suryanarayana P, Srinivas P. N, Reddy G. B. Effect of curcumin on hyperglycemia-induced vascular endothelial growth factor expression in streptozotocin-induced diabetic rat retina. Biochem Biophys Res Commun. 2007;361:528–32. [PubMed]
Mukerji B, Zaidi S. H, Singh G. B. Spice and gastric function: Part I-effect of Curcuma longa in the gastric secretion in rabbits. Lucknow, India: Central Drug Research Institute. J Sci Indstr Res. 1961;20C:25–8.
Mukundan M. A, Chacko M. C, Annapurna V. V, Krishnaswamy K. Effect of turmeric and curcumin on BP-DNA adducts. Carcinogenesis. 1993;14:493–6. [PubMed]
Nagabhushan M, Amonkar A. J, Bhide S. V. In vitro antimutagenicity of curcumin against environmental mutagens. Food Chem Toxicol. 1987;25:545–7. [PubMed]
Naganuma M, Saruwatari A, Okamura S, Tamura H. Turmeric and curcumin modulate the conjugation of 1-naphthol in Caco-2 cells. Biol Pharm Bull. 2006;29:1476–9. [PubMed]
Newman D. J, Cragg G. M. Natural products as sources of new drugs over the last 25 years. J Nat Prod. 2007;70:461–77. [PubMed]
Newman D. J, Cragg G. M, Sander K. M. Natural products as sources of new drugs over the period 1981-2002. J Nat Prod. 2003;66:1022–37. [PubMed]
Niederau C, Göpfert E. The effect of chelidonium and turmeric root extract on upper abdominal pain due to functional disorders of the biliary system: Results from a placebo-controlled double-blind study. Med Klin. 1999;94:425–30. (Munich) [PubMed]
Nishiyama T, Mae T, Kishida H. et al. Curcuminoids and sesquiterpenoids in turmeric (Curcuma longa L.) suppress an increase in blood glucose level in type 2 diabetic KK-Ay mice. J Agric Food Chem. 2005;53:959–63. [PubMed]
Ohshiro M, Kuroyanag M, Keno A. Structures of sesquiterpenes from Curcuma longa. Phytochemistry. 1990;29:2201–5.
O'Mahony R, Al-Khtheeri H, Weerasekera D. et al. Bactericidal and anti-adhesive properties of culinary and medicinal plants against Helicobacter pylori. World J Gastroenterol. 2005;11:7499–507. [PMC free article] [PubMed]
Pal A, Pal A. K. Radioprotection of turmeric extracts in bacterial system. Acta Biol Hung. 2005;56(3-4):333–43. [PubMed]
Paramasivam S, Thangaradjou T, Kannan L. Effect of natural preservatives on the growth of histamine-producing bacteria. J Environ Biol. 2007;28:271–4. [PubMed]
Platel K, Rao A, Saraswathi G, Srinivasan K. Digestive stimulant action of three Indian spice mixes in experimental rats. Nahrung. 2002;46:394–8. [PubMed]
Polasa K, Raghuram T. C, Krishna T. P, Krishnaswamy K. Effect of turmeric on urinary mutagens in smokers. Mutagenesis. 1992;7:107–9. [PubMed]
Polasa K, Sesikaran B, Krishna T. P, Krishnaswamy K. Turmeric (Curcuma longa)-induced reduction in urinary mutagens. Food Chem Toxicol. 1991;29:699–706. [PubMed]
Prucksunand C, Indrasukhsri B, Leethochawalit M, Hungspreugs K. Phase II clinical trial on effect of the long turmeric (Curcuma longa Linn.) on healing of peptic ulcer. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2001;32:208–15. [PubMed]
Quiles J. L, Aguilera C, Mesa M. D, Ramìrez-Tortosa M. C, Bar× L, Gil A. An ethanolicaqueous extract of Curcuma longa decreases the susceptibility of liver microsomes and mitochondria to lipid peroxidation in atherosclerotic rabbits. Biofactors. 1998;8:51–7. [PubMed]
Ramìrez-Tortosa M. C, Mesa M. D, Aguilera M. C. et al. Oral administration of a turmeric extract inhibits LDL oxidation and has hypocholesterolemic effects in rabbits with experimental atherosclerosis. Atherosclerosis. 1999;147:371–8. [PubMed]
Rathore P, Dohare P, Varma S. et al. Curcuma oil reduces early accumulation of oxidative product and is anti-apoptogenic in transient focal ischemia in rat brain. Neurochem Res. 2008;33:1672–82. [PubMed]
Ruby A. J, Kuttan G, Babu K. D, Rajasekharan K. N, Kuttan R. Anti-tumour and antioxidant activity of natural curcuminoids. Cancer Lett. 1995;94:79–83. [PubMed]
Selvam R, Subramanian L, Gayathri R, Angayarkanni N. The anti-oxidant activity of turmeric (Curcuma longa) J Ethnopharmacol. 1995;47:59–67. [PubMed]
Shakila R. J, Vasundhara T. S, Rao D. V. Inhibitory effect of spices on in vitro histamine production and histidine decarboxylase activity of Morganella morganii and on the biogenic amine formation in mackerel stored at 30 degrees C. Z Lebensm Unters Forsch. 1996;203:71–6. [PubMed]
Sharma A, Gautam S, Jadhav S. S. Spice extracts as dose-modifying factors in radiation inactivation of bacteria. J Agric Food Chem. 2000;48:1340–4. [PubMed]
Shimouchi A, Nose K, Takaoka M, Hayashi H, Kondo T. Effect of dietary turmeric on breath hydrogen. Dig Dis Sci. 2008;54(8):1725–9. [PubMed]
Shoheib Z. S, El-Nouby K. A, Deyab F. A, Dar Y. D, Kabbash A. M. Potential effect of Curcuma longa extract on infectivity and pathogenicity of Schistosoma mansoni cercariae. J Egypt Soc Parasitol. 2008;38:141–59. [PubMed]
Soni K. B, Lahiri M, Chackradeo P, Bhide S. V, Kuttan R. Protective effect of food additives on aflatoxin-induced mutagenicity and hepatocarcinogenicity. Cancer Lett. 1997;115:129–33. [PubMed]
Soudamini K. K, Unnikrishnan M. C, Sukumaran K, Kuttan R. Mutagenicity and anti-mutagenicity of selected spices. Indian J Physiol Pharmacol. 1995;39:347–53. [PubMed]
Sumiyoshi M, Kimura Y. Effects of a turmeric extract (Curcuma longa) on chronic ultraviolet B irradiation-induced skin damage in melanin-possessing hairless mice. Phytomedicine. 2009;16:1137–43. [PubMed]
Supniewski J. V, Hano J. The pharmacological action of phenylethyl-carbinol and p-tolylmethylcarbinol. Bull Int Acad Pol Sci Cl Med. 1935:573–89.
Suryanarayana P, Saraswat M, Mrudula T, Krishna T. P, Krishnaswamy K, Reddy G. B. Curcumin and turmeric delay streptozotocin-induced diabetic cataract in rats. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2005;46:2092–9. [PubMed]
Suryanarayana P, Satyanarayana A, Balakrishna N, Kumar P. U, Reddy G. B. Effect of turmeric and curcumin on oxidative stress and antioxidant enzymes in streptozotocin-induced diabetic rat. Med Sci Monit. 2007;13:BR286–92. [PubMed]
Tawatsin A, Wratten S. D, Scott R. R, Thavara U, Techadamrongsin Y. Repellency of volatile oils from plantsagainst three mosquito vectors. J Vector Ecol. 2001;26:76–82. [PubMed]
Thampithak A, Jaisin Y, Meesarapee B. et al. Transcriptional regulation of iNOS and COX-2 by a novel compound from Curcuma comosa in lipopolysaccharide-induced microglial activation. Neurosci Lett. 2009;462:171–5. [PubMed]
Thapliyal R, Deshpande S. S, Maru G. B. Effects of turmeric on the activities of benzo(a)pyreneinduced cytochrome P-450 isozymes. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2001;20:59–63. [PubMed]
Thapliyal R, Deshpande S. S, Maru G. B. Mechanism(s) of turmeric-mediated protective effects against benzo(a)pyrene-derived DNA adducts. Cancer Lett. 2002;175:79–88. [PubMed]
Thapliyal R, Naresh K. N, Rao K. V, Maru G. B. Inhibition of nitrosodiethylamine-induced hepatocarcinogenesis by dietary turmeric in rats. Toxicol Lett. 2003;139:45–54. [PubMed]
Thimmayamma B. V. S, Rau P, Radhaiah G. Use of spices and condiments in the dietaries of urban and rural families. J Indian Nutr Diet. 1983;20:153–62.
Thongson C, Davidson P. M, Mahakarnchanakul W, Vibulsresth P. Antimicrobial effect of Thai spices against Listeria monocytogenes and Salmonella typhimurium DT104. J Food Prot. 2005;68:2054–8. [PubMed]
Thongson C, Davidson P. M, Mahakarnchanakul W, Weiss J. Antimicrobial activity of ultrasound- assisted solvent-extracted spices. Lett Appl Microbiol. 2004;39:401–6. [PubMed]
Tilak J. C, Banerjee M, Mohan H, Devasagayam T. P. Antioxidant availability of turmeric in relation to its medicinal and culinary uses. Phytother Res. 2004;18:798–804. [PubMed]
Vijayalakshmi B, Kumar G. S, Salimath P. V. Effect of bitter gourd and spent turmeric on glycoconjugate metabolism in streptozotocin-induced diabetic rats. J Diabetes Complications. 2009;23:71–6. [PubMed]
Villaseñor I. M, Simon M. K, Villanueva A. M. Comparative potencies of nutraceuticals in chemically induced skin tumor prevention. Nutr Cancer. 2002;44:66–70. [PubMed]
Wuthi-udomlert M, Grisanapan W, Luanratana O, Caichompoo W. Antifungal activity of Curcuma longa grown in Thailand. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2000;31:178–82. [PubMed]
Xia X, Cheng G, Pan Y, Xia Z. H, Kong L. D. Behavioral, neurochemical and neuroendocrineeffects ofthe ethanolic extract from Curcuma longa L. in the mouse forced swimming test. J Ethnopharmacol. 2007;110:356–63. [PubMed]
Xia X, Pan Y, Zhang W. Y, Cheng G, Kong L. D. Ethanolic extracts from Curcuma longa attenuates behavioral, immune, and neuroendocrine alterations in a rat chronic mild stress model. Biol Pharm Bull. 2006;29:938–44. [PubMed]
Yano Y, Satomi M, Oikawa H. Antimicrobial effect of spices and herbs on Vibrio parahaemolyticus. Int J Food Microbiol. 2006;111:6–11. [PubMed]
Yegnanarayan R, Saraf A. P, Balwani J. H. Comparison of anti-inflammatory activity of various extracts of Curcuma longa (Linn) Indian J Med Res. 1976;64:601–8. [PubMed]
Yu Z. F, Kong L. D, Chen Y. Antidepressant activity of aqueous extracts of Curcuma longa in mice. J Ethnopharmacol. 2002;83:161–5. [PubMed]
Zahid Ashraf M, Hussain M. E, Fahim M. Antiatherosclerotic effects of dietary supplementations of garlic and turmeric: Restoration of endothelial function in rats. Life Sci. 2005;77:837–57. [PubMed]
Zhang W, Liu D, Wo X, Zhang Y, Jin M, Ding Z. Effects of Curcuma longa on proliferation of cultured bovine smooth muscle cells and on expression of low density lipoprotein receptor in cells. Chin Med J (Engl) 1999;112:308–11. [PubMed]

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel