2016-10-28 LUCERNA i jej wplyw prozdrowotny |
Lucerna siewna ? Medicago sativa L., z rodziny motylkowatych ? Papilionaceae jest bogata w izoflawony (kumestrol, genisteina), proteiny, aminokwasy, witaminy, kumaryny (medikagol), saponiny estrogenne (2-3%), np. kwas medikagenowy, sojasapogenol, hederagenina; fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol) i sole mineralne. Posiada działanie przeciwzakrzepowe, antyandrogenne i estrogenne. W medycynie ludowej od dawna wykorzystywano właściwości lecznicze lucerny. Badania naukowe potwierdzają, że te części lucerny, które znajdują się nad ziemią zawierają znaczne ilości prowitaminy A, witamin B, C, D, E i K oraz soli mineralnych, potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Te dwa ostatnie składniki są bardzo niezbędne w rozwoju układu kostnego. Najcenniejsze pod tym względem są liście, z kolei nasiona zawierają dużo białka. Kiełki lucerny jako źródło witamin: Niestety saponiny lucerny w większych ilościach są toksyczne i uszkadzają krwinki. Surowcem jest nasienie i ziele lucerny, z których można ekstrahować izoflawony. Suche wyciągi z lucerny stanowią składnik coraz większej liczby preparatów zagranicznych zalecanych do łagodzenia objawów przekwitania. Wodne i wodno-alkoholowe wyciągi z ziela (napar: 3-5 g/200 ml wrzącej wody; 1-2 razy dziennie po 100 ml) działają moczopędnie, przeciwobrzękowo, napotnie, odżywczo, pobudzająco na trawienie oraz apetyt i ogólnie wzmacniająco. Lucerna obniża poziom cholesterolu we krwi. Hamuje rozwój miażdżycy. Sproszkowane ziele lucerny można spożywać doustnie po 500-1000 mg 3 razy dziennie, najlepiej po uprzednim wymieszaniu z miodem, np. akacjowym. Niekiedy są zalecane dawki suchego sproszkowanego ziela wynoszące aż 5-10 g trzy razy dziennie. Nalewka z lucerny 1:5 na alkoholu 40-60% ? 5 ml 2 razy dziennie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie nasion lucerny Medycyna konwencjonalna uważa, że dobra dawka dla obniżenia cholesterolu to 5-10 gramów ziela dziennie w naparze, trzy razy dziennie. W terapi skuteczny jest też ekstrakt alkoholowy 5-10 ml (1:1 25% alkohol), także trzy razy dziennie. BADANIA ( źródło: prof. dr hab. Kazimierz Głowniak /mgr farm. Jarosław Widelski / mgr farm. Krystyna Skalicka-Woźniak) Lucerna stosowana jest w leczeniu cukrzycy. Spożywana w ilości 62,5 g/kg oraz dodawana do wody (2,5 g/l), redukuje hipoglikemię myszy. Wodny ekstrakt lucerny (1 mg/ml) stymuluje transport 2-deoxy-glukozy, utlenianie glukozy i przekształcanie glukozy w mięśniach brzusznych myszy. Po zakończonych sukcesem próbach z ekstraktami z soi, dietetycy postanowili wprowadzić jako dodatek do żywności ekstrakt z lucerny. Eksperyment objął swym zasięgiem Meksyk i Nikaraguę. Objęto kontrolą medyczną 200 dzieci i matek z rodzin ubogich, dotkniętych anemią. W ciągu 3 miesięcy u ponad 85% przypadków poziom hemoglobiny podniósł się do normalnego. Stwierdzono również, że dzieci mają lepsze wyniki w nauce, zwiększa się frekwencja w klasach, dzięki obniżeniu zachorowalności na dziecięce choroby lub skrócenie czasu ich trwania. Zaobserwowano także zwiększenie się apetytu, zmniejszenie zmęczenia, likwidację problemów ze skórą, poprawę wzroku, ustąpienie bólów głowy oraz bezsenności. Różne infekcje oddechowe stały się mniej poważne i trwały krócej. Ważne ostrzeżenia przed zastosowaniem lucerny:
SWANSON Full Spectrum Alfalfa (lucerna) - 400 mg - 60 kapsułek - PROMOCJA! - 60 % TANIEJ!
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie |