Naukowcy potwierdzili Astaksantyna jest obecnie najsilniejszym antyoksydantem występującym w naturze
ASTAKSANTYNA ? to karotenoid o silnie wyrażonych właściwościach przeciwutleniających należący do grupy ksantofili. Astaksantyna należy do naturalnie występujących pigmentów zwanych karotenoidami o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, które są konieczne dla zdrowia. Karotenoidy występują w pokarmach i nadają cały szereg kolorów od zielonej trawy poprzez żółte i pomarańczowe papryki po czerwone buraki. W naturze występuje ponad 700 karotenoidów, ale większość z nas zna tylko kilka. Karotenoidy są łatwo dostępne poprzez zdrową dietę bogatą w świeże, organiczne produkty niestety astaksantyna jest trudniej dostępna. Astaksantyny jest porównywalna często do beta-karotenu, ale jej działanie jest znacznie silniejsze od bardziej znanego powszechnie karotenoidu ponieważ Astaksantyna jest obecnie najsilniejszym antyoksydantem występującym w naturze.
Astaksantyna jest naturalnie produkowana m.in. przez algi i plankton morski, a także przez niektóre gatunki grzybów i pleśni. Ma właściwości hamowania stanów zapalnych, reguluje poziom cholesterolu. Uczeni nie znaleźli dotąd substancji o tak silnych własnościach przeciwutleniających w stosunku do wolnych rodników i zdolnej tak skutecznie niweczyć działanie tlenu singletowego (jednocząsteczkowego).
Astaksantyna także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę (można, więc polecić ją diabetykom). Dla sportowców ma ona dodatkowe zalety. Badania wykazały, że przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wytrzymałość w trakcie wysiłku. Znane też jest jej potwierdzone działanie w kierunku poprawy płodności. Astaksantyna znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ chroni przed promieniowaniem UV i poprawia wygląd skóry. Regularne spożywanie 5mg astaksantyny może skutecznie poprawić nasz stan zdrowia.
Astaksantyna jest wyjątkowym związkiem z wielu powodów:
- Jest najsilniejszym karotenoidem o właściwościach antyoksydacyjnych: 65 razy silniejsza od wit.C, 54 razy od beta-karotenu i 14 razy od wit.E.
- Wchłania promienie UVB i zmniejsza uszkodzenia DNA.
- Jest skuteczniejsza od innych karotenoidów w gaszeniu tlenu singletowego tj. rodzaju utleniania. Szkodliwy wpływ promieni słonecznych i różnych substancji organicznych jest wywołany przez mniej stabilną formę tlenu. Astaksantyna jest 550 razy silniejsza od wit.E i 11 razy od beta-karotenu w neutralizowaniu tlenu singletowego.
- Astaksantyna przenika barierę krew-mózg i krew-siatkówka (w przeciwieństwie do beta-karotenu i likopenu) przez co zapewnia ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalną oczu, mózgu i centralnego układu nerwowego, a także zmniejsza ryzyko katarakty, zwyrodnienia plamki żółtej, utraty wzroku, demencji i choroby Alzheimera.
- Rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego łatwo przenika przez błony komórkowe i chroni je przed uszkodzeniami tlenowymi.
- Jest bardzo silnym naturalnym związkiem o właściwościach przeciwzapalnych.
Astaksantyna chroni przed:
- jaskrą
- kataraktą
- zamknięciem tętnicy środkowej siatkówki
- zwyrodnieniem plamki żółtej związane z wiekiem (AMD)
- neuropatią cukrzycową
- torbielowatym obrzękiem plamki (CME)
- uszkodzeniami mózgu i kręgosłupa
- stanami zapalnymi oczu (m.in. zapaleniem siatkówki, tęczówki, rogówki, twardówki)
- chorobami Parkinsona, Huntingtona, Charcota, Alzheimera i innymi rodzajami demencji
Astaksantyna chroni siatkówkę
Naukowcy zbadali typowe karotenoidy (tj. luteinę, zeaksantynę, kantaksantynę i astaksantynę) i porównali ich właściwości do ochrony siatkówki. Żaden z powyższych związków nie działa tak jak astaksantyna pod względem wymiatania wolnych rodników i oraz przenikalności przez barierę krew-mózg-siatkówka. Badania wykazały, że kantaksantyna jest potencjalnie szkodliwa dla oczu i może prowadzić do retinopatii, dlatego została wykluczona z listy suplementów.
Dr Mark Tso z Wilmer Eye Institute przy Johns Hopkins University wykazał, że astaksantyna jest najlepsza dla ochrony wzroku. Odkrył on, że z łatwością przedostaje się ona do tkanek oka i ma lepszy wpływ niż inne karotenoidy bez skutków ubocznych. Tso wykazał, że astaksantyna może poprawiać lub zapobiegać uszkodzeniom wywołanym przez światło, uszkodzeniom fotoreceptorów, zwojów nerwowych oraz neuronów wewnętrznej warstwy siatkówki. Inni badacze (Shimidzu et al, Bagchi, Martin et al, i Beutner) potwierdzili odkrycie dr Tso, że astaksantyna jest najsilniejszym antyoksydantem dla zdrowych oczu, zapewniającym dodatkową ochronę na długi czas.
Coraz więcej osób pracujących przy komputerze ma takie problemy z oczami jak przemęczenie, zamglone widzenie oraz podwójne widzenie. Badanie z 2002r. przeprowadzone przez Nagaki badało wpływ astaksantyny na powyższe problemy ze wzrokiem u osób pracujących przy komputerze. Wykazano, że podając im zaledwie 5mg astaksantyny dziennie przez cztery tygodnie doprowadziło do zmniejszenia o 46% przemęczenia oczu i poprawiło ostrość widzenia. Inne badanie z Japonii z 2004r. przeprowadzone przez Nakamura wykazało podobny pozytywny wpływ na przemęczenie oczu przy dawkach 4mg, a jeszcze lepsze działanie przy dawce 12mg.
Obecnie istnieje kilkanaście badań klinicznych na ludziach wskazujących pozytywny wpływ astaksantyny na zmęczenie oczu.
Jak podają inne badania naturalna astaksantyna może pomóc przy wielu innych typowych problemach z oczami, m.in.:
- Zmniejsza ból oczu, suchość, zmęczenie i podwójne widzenie (Shiratori 2005 i Nagaki 2006)
- Zapobiega zmęczeniu oczu występując u zdrowych ludzi (Takahashi i Kajita 2005)
- Poprawia przepływ krwi w siatkówce (Yasunori 2005)
- Poprawia ostrość widzenia
- Poprawia orientację przestrzenną o 46% (Sawaki 2002)
- Zmniejsza stany zapalne oczu (Suzuki 2006)
Wpływ astaksantyny na mózg
Jednak właściwości astaksantyny nie dotyczą jedynie oczu ? badania wskazują, że może mieć równie korzystny wpływ na mózg. Ciśnienie krwi to główna przyczyna wielu chorób mózgu i oczu. Badanie przy International Research Center for Traditional Medicine w Japonii wykazało, że astaksantyna redukuje ciśnienie krwi u szczurów z nadciśnieniem zaledwie po 5 tygodniach suplementacji. Badacze odkryli, że substancja ta ma neuroprotekcyjne działanie na myszy u których przepływ krwi do mózgu został utrudniony. Odkrycie to daje nadzieję na to, że astaksantyna może chronić przed udarem mózgu. Gdy płytki miażdżycowe znajdą się w tętnicach szyjnych, przepływ krwi do mózgu może być ograniczony, gdyż tętnice te doprowadzają krew do mózgu. Może to prowadzić do wielu poważnych schorzeń m.in. udaru mózgu i demencji.
Inne badania wykazały, że astaksantyna pozytywnie wpływa na:
- Poprawę pamięci w otępieniu naczyniowym (Hussein 2005)
- Poprawia inteligencję
- Zapobiega uszkodzeniom mózgu ze względu na niedokrwienie (Kudo et al 2002 and Oryza Company 2006)
Naukowcy sugerują również, że astaksantyna może przyspieszać powrót do zdrowia w przypadku urazów centralnego układu nerwowego i rdzenia kręgowego. Choć aktualne badania naukowe ograniczają się do zwierząt, wyniki są ekscytujące i obiecujące w przypadku ludzi.
Ludzie stosujący Astaksantynę jako uzupełnienie diety donoszą o licznych zmianach, których doświadczają ? zmniejszenie bólów artretycznych, lepsze samopoczucie i szybszy powrót do zdrowia, wzrost energii, rzadsze przypadki grypy i przeziębienia a nawet zdolność do dłuższego przebywania na słońcu bez oparzeń słonecznych. Opowiadają o tym rodzinie i znajomym, którzy, po zastosowaniu, odkrywają te same dobroczynne skutki.
U osób przyjmujących astaksantynę nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych. Nieraz występuje krótkotrwałe zaróżowienie skóry przy dużej ilości spożywanej na co dzień astaksantyny.
Polecamy:
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski
Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie