2016-10-28 Naukowcy potwierdzili Astaksantyna jest obecnie najsilniejszym antyoksydantem występującym w naturze |
ASTAKSANTYNA ? to karotenoid o silnie wyrażonych właściwościach przeciwutleniających należący do grupy ksantofili. Astaksantyna należy do naturalnie występujących pigmentów zwanych karotenoidami o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, które są konieczne dla zdrowia. Karotenoidy występują w pokarmach i nadają cały szereg kolorów od zielonej trawy poprzez żółte i pomarańczowe papryki po czerwone buraki. W naturze występuje ponad 700 karotenoidów, ale większość z nas zna tylko kilka. Karotenoidy są łatwo dostępne poprzez zdrową dietę bogatą w świeże, organiczne produkty niestety astaksantyna jest trudniej dostępna. Astaksantyny jest porównywalna często do beta-karotenu, ale jej działanie jest znacznie silniejsze od bardziej znanego powszechnie karotenoidu ponieważ Astaksantyna jest obecnie najsilniejszym antyoksydantem występującym w naturze.
Astaksantyna jest naturalnie produkowana m.in. przez algi i plankton morski, a także przez niektóre gatunki grzybów i pleśni. Ma właściwości hamowania stanów zapalnych, reguluje poziom cholesterolu. Uczeni nie znaleźli dotąd substancji o tak silnych własnościach przeciwutleniających w stosunku do wolnych rodników i zdolnej tak skutecznie niweczyć działanie tlenu singletowego (jednocząsteczkowego).
Astaksantyna także zwiększa wrażliwość komórek na insulinę (można, więc polecić ją diabetykom). Dla sportowców ma ona dodatkowe zalety. Badania wykazały, że przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej i zwiększa wytrzymałość w trakcie wysiłku. Znane też jest jej potwierdzone działanie w kierunku poprawy płodności. Astaksantyna znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ chroni przed promieniowaniem UV i poprawia wygląd skóry. Regularne spożywanie 5mg astaksantyny może skutecznie poprawić nasz stan zdrowia.
Astaksantyna jest wyjątkowym związkiem z wielu powodów:
Astaksantyna chroni przed:
Astaksantyna chroni siatkówkę
Dr Mark Tso z Wilmer Eye Institute przy Johns Hopkins University wykazał, że astaksantyna jest najlepsza dla ochrony wzroku. Odkrył on, że z łatwością przedostaje się ona do tkanek oka i ma lepszy wpływ niż inne karotenoidy bez skutków ubocznych. Tso wykazał, że astaksantyna może poprawiać lub zapobiegać uszkodzeniom wywołanym przez światło, uszkodzeniom fotoreceptorów, zwojów nerwowych oraz neuronów wewnętrznej warstwy siatkówki. Inni badacze (Shimidzu et al, Bagchi, Martin et al, i Beutner) potwierdzili odkrycie dr Tso, że astaksantyna jest najsilniejszym antyoksydantem dla zdrowych oczu, zapewniającym dodatkową ochronę na długi czas. Coraz więcej osób pracujących przy komputerze ma takie problemy z oczami jak przemęczenie, zamglone widzenie oraz podwójne widzenie. Badanie z 2002r. przeprowadzone przez Nagaki badało wpływ astaksantyny na powyższe problemy ze wzrokiem u osób pracujących przy komputerze. Wykazano, że podając im zaledwie 5mg astaksantyny dziennie przez cztery tygodnie doprowadziło do zmniejszenia o 46% przemęczenia oczu i poprawiło ostrość widzenia. Inne badanie z Japonii z 2004r. przeprowadzone przez Nakamura wykazało podobny pozytywny wpływ na przemęczenie oczu przy dawkach 4mg, a jeszcze lepsze działanie przy dawce 12mg.
Obecnie istnieje kilkanaście badań klinicznych na ludziach wskazujących pozytywny wpływ astaksantyny na zmęczenie oczu. Jak podają inne badania naturalna astaksantyna może pomóc przy wielu innych typowych problemach z oczami, m.in.:
Wpływ astaksantyny na mózg Jednak właściwości astaksantyny nie dotyczą jedynie oczu ? badania wskazują, że może mieć równie korzystny wpływ na mózg. Ciśnienie krwi to główna przyczyna wielu chorób mózgu i oczu. Badanie przy International Research Center for Traditional Medicine w Japonii wykazało, że astaksantyna redukuje ciśnienie krwi u szczurów z nadciśnieniem zaledwie po 5 tygodniach suplementacji. Badacze odkryli, że substancja ta ma neuroprotekcyjne działanie na myszy u których przepływ krwi do mózgu został utrudniony. Odkrycie to daje nadzieję na to, że astaksantyna może chronić przed udarem mózgu. Gdy płytki miażdżycowe znajdą się w tętnicach szyjnych, przepływ krwi do mózgu może być ograniczony, gdyż tętnice te doprowadzają krew do mózgu. Może to prowadzić do wielu poważnych schorzeń m.in. udaru mózgu i demencji.
Inne badania wykazały, że astaksantyna pozytywnie wpływa na:
Naukowcy sugerują również, że astaksantyna może przyspieszać powrót do zdrowia w przypadku urazów centralnego układu nerwowego i rdzenia kręgowego. Choć aktualne badania naukowe ograniczają się do zwierząt, wyniki są ekscytujące i obiecujące w przypadku ludzi.
Ludzie stosujący Astaksantynę jako uzupełnienie diety donoszą o licznych zmianach, których doświadczają ? zmniejszenie bólów artretycznych, lepsze samopoczucie i szybszy powrót do zdrowia, wzrost energii, rzadsze przypadki grypy i przeziębienia a nawet zdolność do dłuższego przebywania na słońcu bez oparzeń słonecznych. Opowiadają o tym rodzinie i znajomym, którzy, po zastosowaniu, odkrywają te same dobroczynne skutki.
U osób przyjmujących astaksantynę nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych. Nieraz występuje krótkotrwałe zaróżowienie skóry przy dużej ilości spożywanej na co dzień astaksantyny. Polecamy:
Dane opracował:
Przemysław Kowalewski Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie |