Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Żurawina jakiej nie znacie

2016-10-28

Żurawina (cranberry)

 

Wielu z nas zna żurawinę. Chwalimy ją za pomoc w infekcjach układu moczowego. Spektrum  jej działania jest jednak znacznie większe. Jakie? Odpowiedzi udzieli poniższy artykuł.

 

 

Podstawowa wiedza o żurawinie?

Żurawina pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Jej owoce były używane do różnych celów, zarówno jako środek leczniczy, ale także przedłużający trwałość innych produktów. Sezon na żurawinę jest bardzo krótki, dlatego warto zaopatrzyć się w zawierające ją suplementy diety.

 

Bogactwo składu żurawiny

Choć jej skład chemiczny nie został do końca poznany, wiadomo, że składa się:

-dużej ilości błonnika,

-witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten)

- minerały:

-sód,
-potas,
-fosfor,
-wapń,
-magnez,
-jod,
- żelazo,
-flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy,
-kwas benzoesowy sprawia, że jest ona owocem długo zachowującym świeżość.

 

 

Cudowne działanie

 

 

Układ moczowy                                                                                                                                             

Naukowo związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po  raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Jednak dopiero współczesna nauka umożliwiła przeprowadzenie szczegółowych badań nad jej właściwościami. Zdaniem profesor Terri Camesano z Worcester Polytechnic Institute, badania nad żurawiną wykazały, że wyciąg z tej rośliny niszczy aż 80% szczepów bakterii odpornych na antybiotyki.- Zaczynamy tworzyć obraz tanin znajdujących się w żurawinach. Postrzegamy je jako potencjalne środki antybakteryjne. Rezultaty, które otrzymaliśmy, są zaskakujące i intrygujące, biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej bakterii jest odpornych na działanie antybiotyków - uważa Camesano.


W opinii prof. Iwony Wawel z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje infekcje dróg moczowych, a przy tym osłania same drogi moczowe. Owoc pomaga osobom, które mają problemy z częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca.


W 1994 roku przeprowadzono badanie z udziałem 153 kobiet, które dało naukowych dowodów na to, że żurawina zapobiega infekcją układu moczowego. W tym badaniu kobiety, które otrzymały sok żurawinowy zapadały na infekcje układu moczowego o połowę rzadziej niż te którym podano placebo. Ochronne działanie wynika z:

-zakwaszania moczu,

-zawartości w nim kwasu hipuronowego, który ma działanie antybakteryjne,

   Wiele ośrodków badawczych (Marucci Center for Blueberry Cranberry Research, Rutgers University, Chatsworth, Department of Animal Sciences, University of Wisconsin, Madison) potwierdza, że żurawina nie tylko wspomaga leczenie zapalenia układu moczowego (ZUM), ale również wspomaga profilaktykę nawracających postaci ZUM oraz leczenie tych infekcji, które wywołane są przez trudne do zwalczenia bakterie o właściwościach lekoodporności.

 

Profilaktyka

Ochrona mózgu

Spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów, wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samym zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy

 

Układ pokarmowy i  jama ustna


 Nie tylko infekcje układu moczowego są inicjowane przez przyleganie bakterii do tkanek gospodarza. Zdolność owoców żurawiny do ograniczania przylegania bakterii została potwierdzona także w przypadku innych bakterii niż E.coli. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne ? wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie. Wykazano też, że owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej.

 

Leczenie zakażeniea Helicobacter pylori (H. pylori)


 Zurawina w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Antybiotykoterapia w  tym przypadku, jest skuteczniejsza jeśli dodatkowo podczas niej korzysta się z pomocy żurawiny.

 

Kamienie nerkowe


Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.

 

Obniżanie stężenia cholesterolu LDL i podwyższanie HDL


 Jak wiadomo niskie stężeni cholesterolu HDL jest znanym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego. Stwierdzono, że regularne wypijanie soku z żurawiny podwyższa poziom HDL. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, szczególnie dotyczy to mężczyzn.

 

Powrót do zdrowia po zawale 

 

Badacze uważają, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość, a więc jego konsekwencje zdrowotne.

 

Nowotwory


 Z badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Nadzieje wiąże się z hamującym postępy choroby działaniem żurawiny w przypadku raka płuc, okrężnicy oraz białaczki.

 

 

Jak wynika z powyższych faktów żurawina jest niezbędna dla każdego z nas. Nie sposób przecenić jej pozytywnego działania dla zdrowia. Warto, więc mieć ją już dziś w domu!

 

 

Polecamy:



Dane opracował:

 

Przemysław Kowalewski

Trener personalny, specjalista ds. odżywiania i suplementacji w sporcie

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
pixel